Showing posts with label Info Sihat. Show all posts
Showing posts with label Info Sihat. Show all posts

Sunday, June 23, 2013

Pap Smear - DONE!

Hye semua..
picture from DrZubaidi

Hari ini aku nak berkongsi sikit pasal info kesihatan.
Memandangkan aku sudah menjalani ujian so marilah kita berkongsi bersama..

PAP SMEAR 
- Ujian saringan bagi mengesan penyakit serviks iaitu penyakit kedua tertinggi selepas kanser payudara.

PENTING KE?
- Ya! Memandangkan ianya merupakan kanser kedua tertinggi dikalangan wanita.
- tujuan mengesan pada peringkat awal & rawatan awal.

SIAPA YANG PERLU BUAT UJIAN INI?
- SEMUA WANITA yang pernah melakukan hubungan seks & berumur 25 - 65 tahun

BILA?
- Bila-bila masa kecuali pada masa haid dan nifas
- Elakkan hubungan seks & penggunaan ubat sehari sebelum ujian

BERAPA KERAP?
- 3 tahun sekali

TEMPAT UJIAN?
- ianya percuma ditempat berikut: Klinik kesihatan, Klinik Desa, Hospital Kerajaan..

kat sini ade info lagi detail

sekian =)
                         

Sunday, November 21, 2010

Diet or Die?

asal cakap diet..x makan..
tahan makan..
last2 melepek..
ape guna kurus kalau jalan tersepak batu pon telungkup..hahhahaha
so..
read this..

1 Senaman ~ Tips kurus paling berkesan melakukan senaman selama 20 minit, sebanyak 3 kali seminggu. Bagi yang sedang berdiet, sebaiknya lakukan secara seimbang dan mengikut kemampuan diri. Mulakan dengan perlahan-lahan ini tidak akan membebankan badan…

2 Makan Makanan Sihat ~ Seimbangkan diet anda, lebihkan buah, sayur dan ikan. Kurangkan daging merah dan makanan ringan pastinya diet kurus anda akan menjadi sempurna. Ada juga tips – tips diet untuk kurus menyatakan supaya menyimpan buah apal hijau di dalam peti sejuk dan gantikannya menjadi snek apabila anda berkeinginan untuk mengunyah. Gantikan juga air berkabonat dengan jus seperti apal hijau, carot, oren, limau dan sebagainya mengikut kegemaran anda. Yogurt juga baik untuk mereka yang sedang berdiet…

3 Kurangkan Makan ~ Kawal diet anda, makan hanya pada waktu yang betul dan kuantiti yang berpatutan. Salah satu tips diet kurus lagi adalah dengan mengurangkan separuh dari kadar pemakanan anda sebelum ini, contohnya sebelum ini anda makan 2 senduk nasik, ketika dalam proses diet cuba kurangkan kepada 1 senduk sahaja. Tips diet untuk mengurangkan makan juga boleh dilakukan dengan menambahkan serat yang banyak di dalam diet anda, makanlah sehingga 5 kali hidangan berupa buah-buah dan sayuran. Diet buah-buahan ini boleh juga di ambil diantara waktu makan jadi perut anda tidak kosong dan lapar lagi… pastinya program kurus anda akan berjalan dengan lancar.

4 Ekpresi Diri ~ Lakukan apa yang anda ingin lakukan. Katakan apa yang anda ingin katakan serta lakukan segala yang betul untuk diri sendiri. Sibukkanlah diri dengan aktiviti kegemaran, jangan membiarkan masa anda terbuang begitu sahaja. Ini dapat mengelakkan dari anda berfikir untuk makan apabila bosan sebaliknya anda pastinya akan sentiasa gembira dan ceria… Begitulah ekspresi diri juga turut menyumbang dalam mengrealisasikan program kurus anda.

5 Kawal emosi ~ Satu lagi tips kurus yang tidak harus dilupakan dalam program kurus anda, bijaklah mengawal emosi dan pemikiran anda, dengan ini anda akan bersedia menerima sebarang kebarangkalian dalam hidup. Tingkatkanlah keyakinan diri dan hargai diri sendiri pastinya melakukan yang terbaik kepada diri sendiri. Sebenarnya tabiat pemakanan juga ada kaitannya dengan emosi diri jadi untuk merealisasikan diet kurus anda, pastikan pengawalan emosi yang terbaik. Diet kurus anda juga akan lebih akan lebih berkesan dengan mengamalkan gaya hidup sihat……



berusaha la ye.. =P

aku?? makan je..janji sihat..bukan 'sihat' hahhahahah

Kesihatan milik semua =)

Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sejadah, solat, berzikir dan berdoa.

Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah bersenam. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu erkomunikasi pada Allah SWT dengan zikir dan do’a.

Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’,

“Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii”
(Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN

Untuk punya bibir cantik , bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

Agar tubuh langsing , mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

Untuk mengembangkan diri , sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.


p/s: aku copy dari someone..tapi da lupa. Aku copy hanya untuk berkongsi.. =) harap beliau x marah

Thursday, November 18, 2010

Mata & Cermin Mata Ku



Menghilangkan sakit Mata

Sekiranya anda mengalami sakit mata (merah tu..) tentunya anda akan merasa rimas dan tidak selesa. Untuk menghilangkannya titiskan susu ibu ke dalam mata 2-3 titik sekerap yang mungkin dengan menggunakan sudu. Insya-Allah, sakit mata merah akan beransur pulih.


Menyegarkan Mata

Ambil timun yang telah dihiris. Lekapkan pada kelopak mata
Pejamkan mata utk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.


Menghilangkan Lebam Mata

Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur.

- a.t.a.u -

Sapukan bahagian lebam itu dengan air perahan limau nipis. Lakukan beberapa kali.


Menjaga Kesihatan Mata

1. Setiap kali mandi atau berwuduk, pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Memang mata kita akan terasa pedih sikit. Walaupun tiada kajian saintifik mengenai petua ni, tapi setelah mengamalkannya beberapa lama, alhamdulillah setakat ni mata saya belum rabun lagi biarpun berjam-jam di depan komputer.

2. Untuk menyegarkan mata yg letih atau rasa gatal-gatal akibat sakit mata, ambil beberapa helai daun sirih muda, basuh bersih-bersih. Ramas-ramaskan sampai lumat dan didihkan seketika. Tapis airnya dgn kain bersih ke dlm mangkuk dan biar hingga suam-suam kuku. Lepas tu rendamkan atau jiruskan terus pun boleh, pd mata anda sambil kelip-kelipkan mata berulang kali. Insya Allah mujarab.Tapi yang ni leceh sikit sebab sekarang ni susah nak cari daun sirih.

3. Amalkan senaman utk mata anda. Bukan badan je perlukan senaman, mata pun perlu bersenam juga. Caranya:

Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan anda, kemudian beransur-ansur lihat pula objek yg lebih jauh, dan jauh, jauh lagi, sejauh-jauhnya la. Lepas tu balik semula beransur-ansur lihat objek yg berdekatan anda. Ulang proses ini beberapa kali sampai anda naik bosan atau naik menyampah jangan sampai naik angin dah la ye. Dlm proses tadi sekiranya anda ternampak satu objek menarik(misalnya ada awek cun melintas) bolehlah fokuskan sekejap pd objek tu(kira senaman mata gak tu), tapi jangan tengok lama-lama ye, berdosa hehe dan mata anda juga berisiko utk terkena lontaran objek-objek berbahaya.

Gerakkan mata anda ke kanan semaksimum mungkin,berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah (sampai mata naik juling), beransur-ansur lajukan proses ini.

Setelah 1-2 jam di depan komputer, berhenti sekejap, lihatlah objek-objek berwarna hijau di luar rumah anda, seperti pokok-pokok dsb, sesungguhnya warna hijau itu menenangkan & merehatkan mata anda.

4. Amalkan makan makanan yg kaya dgn vitamin A & C- susu, sayur(terutama carrot & brokoli) dan buah2an (terutama aprikot & anggur) dsb.

5. Elakkan melihat benda-benda yg tak sepatutnya dilihat terutamanya di internet ni macam-macam bahan yg boleh merosakkan mata & minda anda hehe, faham-faham sendirilah ye.





Bersihkan Cermin Mata
Bagi yang memakai cermin mata tidak perlu membazirkan wang membeli ’spectators washer’. Cuma ambil sebarang jenama shampoo rambut yang mengandungi bahan sodium laurenth sulphate dan rendamkan bingkai cermin mata di dalamnya bersama sedikit air. Dalam masa 15 minit sisa kotoran akan hilang seperti bingkai cermin mata baru.

-a.t.a.u-

Untuk memastikan cermin mata agar tidak kabur dan lebih jelas, gosokkan sedikit jus limau nipis pada kacanya.Bilas dengan air bersih dan lap dengan kain lembut yang bersih

info from here n here

Wednesday, October 20, 2010

Saturday, October 2, 2010

Betul Kata ML

salam..morning..

aper r aku wat pagi x tdo lagi ni!!!

hahahahahaha sat lagi aku tdo ler..

aku nak kongsi cite..

beberapa hari yang lepas aku bosan2 so jenjalan r kat batu2*blog2 huhuhu

tertengok lak pasal UBAT JERAWAT...

aku dapatkan benda ni kat blog ML..

dengan cepatnya aku g cari benda ni



tengok je kemetot..tapi harga..wow RM28

tak kire aku nk juga!!

3 hari jerawat degil aku ni surut....bangga!!!! xsia2

tq to ML sebab berkongsi rahsia..


selain tu..ada lagi "ubat jerawat ni"
ini juga daripada ML..
aku copy..

- wash ur hand everytime u baru balik dari uni ke,dari rumah kawan ke..dari mana2 la..Always wash ur hands!

- Selalu tukar sarung bantal,at least sekali seminggu or sekali dua minggu

- Cuci muke 2-3 kali sehari.Kalau gune make up,mesti kene cuci bersih2 dulu then baru tido.

- Don't forget to apply moisturizer!! kulit yg kering pun menggalakkan jerawat juge=)

- Minum air kosong banyak2!! kata ML, dia pun malas minum air kosong, same r kite hehe...=P

- Jangan picit jerawat!Unless mmg da nak meletop tahap gaban,evacuate je la..ni yang aku slalu buat..da huduh muka ni...*jgn tiru aksi ini okeyH

- Make sure towel korang bersih. Jangan la gune towel yg sama smpai 2-3 minggu. Lagi bagus kalau ade towel khas utk lap muke =D

- To all girls, jangan lupe cuci korang nye make up brush and powder sponge once a week or sekali dua minggu ke...Mesti cuci!!

- Jangan lupe amik vitamin everyday. kata ML dia bakal kongsi cerita dengan kite pasal supplement yg bagus utk kulit berseri=). so tggu hehe...

- Bile basuh muke, baca surah al-kausar dan sapukan ke muke.

- Jangan stress, happy2 la selalu dengan blog walking ke..hehehe...

Monday, September 27, 2010

ade yang da tegur..

thanks to my cayang *cik durani..
coz datang juga beraya kat umah..huhuhu
walaupon dtg minum jer sempat lagi bergosip..*pompan3
act dia dari umah terbuka kawan dia..
so datang umah aku minum jer r..

tgh syok3 gosip

"eh muka areG da clean r..tak terok macam dulu" cik dura *blh kurang r ayat dia

"ye ker?" aku..

dalam hati "wah berhasil...huhuhuuhu"

ha ape agak2nya da aku buat ye?














ayok...!! tak tau..















Thursday, September 23, 2010

Hello Chocolate



Coklat adalah kaya dengan antioxidant
seperti catechins an phenols. Ia membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang.

Coklat hitam dikatakan mempunyai empat kali kadar catechins dan phenols berbanding teh. Untuk makluman, satu kajian menyatakan, minumlah teh tanpa susu untuk mendapat khasiat antioxidant teh.

Phenols dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung. Antioxidant yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat.

Coklat tidak mengemukkan. Tidak ada satu jenis makanan akan menyebabkan gemuk. Pengambilan berlebihan sesuatu jenis makanan meningkatkan kalori. Jika kalori ini tidak dibakar sebanyak ia diambil, ini yang menyebabkan kegemukan. Makanlah coklat dalam kadar yang sederhana, bukan sekadar coklat malah semua jenis makanan.

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Pittsburgh mendapati coklat tidak menyebabkan migrain seperti yang disangkakan sebelum ini. Mereka yang sering mengalami migrain atau sakit kepala boleh memakannya tanpa perlu risau ia akan menyebabkan sakit kepala.

Malah coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang, yang menjadi penahan sakit dan meningkat tahap rasa sihat. Coklat keluarkan endorphins yang membuat kita rasa gembira.

Makan seberapa banyak dan kerap, coklat bukanlah bahan ketagihan. Permakanannya boleh dihentikan bila-bila masa.

Makan coklat dikatakan boleh menguatkan sistem pertahanan badan. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan selsema dan flu.

Coklat bukanlah penyebabkan jerawat. Jerawat disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik. Jangan streskan diri, makanlah coklat. Ia boleh tenangkan anda sewaktu stres.

Coklat mengandungi phenylethylamine dan tyramine, bahan kimia yang menyebabkan rasa sayang dan berahi. Coklat adalah salah satu makanan aphrodisiac. Phenylethylamine adalah kimia yang berkait dengan amphetamines. Ia meningkatkan aliran darah, kadar glukos dalam darah, jadikan kita lebih waspada atau sedar dan rasa puas. Coklat boleh dikatakan makanan untuk seks selain tiram.

Coklat berwarna hitam merupakan sumber tembaga (copper) dan dalam kadar sedikit adalah perlu untuk kesihatan metbolisma dan membantu menghalang penyakit Alzhemier's dan osteoporosis.

Bagi wanita yang menghadapi PMS, makan coklat dapat membekalkan magnesium yang diperlukan oleh badan. Datang bulan mengurangkan kadar magnesium dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).

Selain coklat, mengambil soya 40mg ke 80mg sehari boleh melegakan masalah yang timbul akibat datang haid kerana soya mengandungi phytoestrogens, struktur kimia yang hampir sama dengan estrogen. Mampu menolong mengurangkan ketegangan.

Bagi wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak wanita, yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres.

Makan coklat adalah baik untuk kita, namun seperti mana-mana makanan janganlah ambil berlebihan.

from ehora.com

Thursday, July 15, 2010

Mandi oh Mandi

KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh..

Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus.


Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.


Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.



Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit:
Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.


Selesema dan sakit kepala:
Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.


Insomnia :
Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.



so jangan malas mandi macam aku..hahahahahhaahha



info from my email..huhuhuhu
picture creadit to google

Thursday, July 8, 2010

KaNtA LekAp

HALuuuuuuUUUuu



PeLik..?!

Tapi Ni la Nama MeLayu CoNtectLeNs.. (aKu BaGitau BaGi YanG Tak taU)



Okes Ni akU CaRi2 MaSe RaYau2 TaDi..MaCaM BeSh LaK.. So LayaN Ye..





Tip memilih kanta lekap



ha pilih2!



Terdapat pelbagai pilihan dan jenama kanta lekap berwarna yang boleh dibeli. Jika ingin memakai kanta lekap berwarna, pemilihan warna bergantung kepada:

1. warna asal mata

2. warna kulit

3. personaliti – individu yang berkarektor ‘daring’ lebih menyukai warna yang menonjol seperti biru, hazel dan turqoise

4. pemilihan warna pakaian dan solekan.





selain itu....benda ni pon korang kena tau pasal kanta ni






Pilih jenis kanta lekap yang ideal



Terdapat tiga jenis kanta lekap iaitu single tone, double tone dan triple tone.



Kanta lekap ‘
single tone’ hanya terdiri daripada satu lapisan tona warna dan kelihatan kurang semulajadi.



Kanta lekap ‘double tone’ pula terdiri daripada warna asas dan tona warna pupil (di sekeliling anak mata).



Sementara kanta lekap ‘triple tone’ terdiri daripada tona warna asas, warna pupil dan warna lingkaran luaran kanta (paling gelap). Jenis ‘triple tone’ akan mengalami perubahan warna secara beransur-ansur dan gabungan warna dengan warna asal mata lebih semulajadi.







Pilih yang selesa dipakai (PeNtiNg Ni! JaNgaN TaU NaK CaNTik Je)

Keselesaan kanta lekap berkait rapat dengan kandungan air. Lebih tinggi kandungan air, maka lebih nipis kanta lekap itu dan ini membuat pemakai terlupa yang dia sebenarnya sedang menggenakan kanta lekap.







Tip penjagaan dan pemakaian kanta lekap





Pastikan kanta lekap anda:



1. bebas dari kuman dan habuk yang boleh mengganggu mata dan menyebabkan jangkitan

2. tidak berkabus atau kabur disebabkan enapan bahan protein dan bahan-bahan lain dalam air mata

3. selesa ketika memakainya





Ketika memakai kanta lekap, pastikan:



basuh tangan dengan teliti menggunakan sabun dan air sebelum menyentuh kanta



letakkan kanta di atas tapak tangan dan bilas dengan beberapa titik larutan salina



ulangi membilas kanta supaya semua sisa-sisa larutan disinfektan yang digunakan untuk merendam kanta dapat dibersihkan



letakkan kanta di atas jari telunjuk



buka kedua-dua mata. Tarik kelopak mata atas sebelah kanan dengan perlahan-lahan ke atas



lekapkan kanta tersebut



ulangi untuk kelopak mata sebelah kiri.





Sekiranya memakai alat solek:



gunakan penyembur aerosol (seperti deodoran, semburan rambut) terlebih dahulu sebelum memakai kanta lekap



jangan memakai maskara (bahan kosmetik untuk menghitamkan bulu mata) yang mengandungi gentian pembentuk bulu mata



pembayang mata cecair atau krim adalah yang terbaik



basuh tangan anda dengan sabun dan air sebelum mengendalikan kanta lekap









Mencuci dan menyimpan kanta lekap:



basuh tangan dan bekas kanta lekap dengan sabun dan air



keluarkan satu kanta lekap dari sebelah mata dan letakkannya di atas tapak tangan



titiskan beberapa titik larutan pencuci ke atas kanta dan gosokkan perlahan-lahan



bilas kanta tersebut dengan larutan salina



tuangkan larutan disinfektan ke dalam bekas kanta. Rendamkan kanta di dalam larutan tersebut untuk disimpan



keluarkan kanta di sebelah mata lagi dan ulangi langkah di atas



rendamkan kanta lekap anda sekurang-kurangnya seminggu sekali dalam larutan penyahprotein untuk membersihkan segala protein yang terkumpul di atas kanta



patuhi nasihat pakar mata ketika memilih dan menggunakan produk penjagaan kanta





Siap Da..hasilnya...



Tadaaa~



smart seh...



*creadit to google for da picture