Posts

Showing posts with the label Info Sihat

Pap Smear - DONE!

Image
Hye semua..

Hari ini aku nak berkongsi sikit pasal info kesihatan.
Memandangkan aku sudah menjalani ujian so marilah kita berkongsi bersama..

PAP SMEAR
- Ujian saringan bagi mengesan penyakit serviks iaitu penyakit kedua tertinggi selepas kanser payudara.

PENTING KE?
- Ya! Memandangkan ianya merupakan kanser kedua tertinggi dikalangan wanita.
- tujuan mengesan pada peringkat awal & rawatan awal.

SIAPA YANG PERLU BUAT UJIAN INI?
- SEMUA WANITA yang pernah melakukan hubungan seks & berumur 25 - 65 tahun

BILA?
- Bila-bila masa kecuali pada masa haid dan nifas
- Elakkan hubungan seks & penggunaan ubat sehari sebelum ujian

BERAPA KERAP?
- 3 tahun sekali

TEMPAT UJIAN?
- ianya percuma ditempat berikut: Klinik kesihatan, Klinik Desa, Hospital Kerajaan..

kat sini ade info lagi detail

sekian =)

Diet or Die?

Image
asal cakap diet..x makan..
tahan makan..
last2 melepek..
ape guna kurus kalau jalan tersepak batu pon telungkup..hahhahaha
so..
read this..

1Senaman ~ Tips kurus paling berkesan melakukan senaman selama 20 minit, sebanyak 3 kali seminggu. Bagi yang sedang berdiet, sebaiknya lakukan secara seimbang dan mengikut kemampuan diri. Mulakan dengan perlahan-lahan ini tidak akan membebankan badan…

2Makan Makanan Sihat ~ Seimbangkan diet anda, lebihkan buah, sayur dan ikan. Kurangkan daging merah dan makanan ringan pastinya diet kurus anda akan menjadi sempurna. Ada juga tips – tips diet untuk kurus menyatakan supaya menyimpan buah apal hijau di dalam peti sejuk dan gantikannya menjadi snek apabila anda berkeinginan untuk mengunyah. Gantikan juga air berkabonat dengan jus seperti apal hijau, carot, oren, limau dan sebagainya mengikut kegemaran anda. Yogurt juga baik untuk mereka yang sedang berdiet…

3Kurangkan Makan ~ Kawal diet anda, makan hanya pada waktu yang betul dan kuantiti yang berpatutan. Sala…

Kesihatan milik semua =)

• Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sejadah, solat, berzikir dan berdoa.

• Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah bersenam. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu erkomunikasi pada Allah SWT dengan zikir dan do’a.

• Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’,

“Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii”
(Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN

• Untuk punya bibir cantik , bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

• Agar tubuh langsing , mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.…

Mata & Cermin Mata Ku

Image
Menghilangkan sakit Mata

Sekiranya anda mengalami sakit mata (merah tu..) tentunya anda akan merasa rimas dan tidak selesa. Untuk menghilangkannya titiskan susu ibu ke dalam mata 2-3 titik sekerap yang mungkin dengan menggunakan sudu. Insya-Allah, sakit mata merah akan beransur pulih.


Menyegarkan Mata

Ambil timun yang telah dihiris. Lekapkan pada kelopak mata
Pejamkan mata utk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.


Menghilangkan Lebam Mata

Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur.

- a.t.a.u -

Sapukan bahagian lebam itu dengan air perahan limau nipis. Lakukan beberapa kali.


Menjaga Kesihatan Mata

1. Setiap kali mandi atau berwuduk, pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Memang mata kita akan terasa pedih sikit. Walaupun tiada kajian saintifik mengenai petua ni, tapi setelah …

Jom Senaman PerOt...

Betul Kata ML

Image
salam..morning..

aper r aku wat pagi x tdo lagi ni!!!

hahahahahaha sat lagi aku tdo ler..

aku nak kongsi cite..

beberapa hari yang lepas aku bosan2 so jenjalan r kat batu2*blog2 huhuhu

tertengok lak pasal UBAT JERAWAT...

aku dapatkan benda ni kat blog ML..

dengan cepatnya aku g cari benda ni



tengok je kemetot..tapi harga..wow RM28

tak kire aku nk juga!!

3 hari jerawat degil aku ni surut....bangga!!!! xsia2

tq to ML sebab berkongsi rahsia..


selain tu..ada lagi "ubat jerawat ni"
ini juga daripada ML..
aku copy..

- wash ur hand everytime u baru balik dari uni ke,dari rumah kawan ke..dari mana2 la..Always wash ur hands!

- Selalu tukar sarung bantal,at least sekali seminggu or sekali dua minggu

- Cuci muke 2-3 kali sehari.Kalau gune make up,mesti kene cuci bersih2 dulu then baru tido.

- Don't forget to apply moisturizer!! kulit yg kering pun menggalakkan jerawat juge=)

- Minum air kosong banyak2!! kata ML, dia pun malas minum air kosong, same r kite hehe...=P

- Jangan picit jerawat!Unless mmg da…

ade yang da tegur..

Image
thanks to my cayang *cik durani..
coz datang juga beraya kat umah..huhuhu
walaupon dtg minum jer sempat lagi bergosip..*pompan3
act dia dari umah terbuka kawan dia..
so datang umah aku minum jer r..

tgh syok3 gosip

"eh muka areG da clean r..tak terok macam dulu" cik dura *blh kurang r ayat dia

"ye ker?" aku..

dalam hati "wah berhasil...huhuhuuhu"

ha ape agak2nya da aku buat ye?














ayok...!! tak tau..














Hello Chocolate

Image
Coklat adalah kaya dengan antioxidant seperti catechins an phenols. Ia membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang.

Coklat hitam dikatakan mempunyai empat kali kadar catechinsdan phenols berbanding teh. Untuk makluman, satu kajian menyatakan, minumlah teh tanpa susu untuk mendapat khasiat antioxidant teh.

Phenols dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung. Antioxidant yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat.

Coklat tidak mengemukkan. Tidak ada satu jenis makanan akan menyebabkan gemuk. Pengambilan berlebihan sesuatu jenis makanan meningkatkan kalori. Jika kalori ini tidak dibakar sebanyak ia diambil, ini yang menyebabkan kegemukan. Makanlah coklat dalam kadar yang sederhana, bukan sekadar coklat malah semua jenis makanan.

Satu kajian yang dija…

Mandi oh Mandi

Image
KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh..

Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus.

Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.


Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dap…

KaNtA LekAp

Image
HALuuuuuuUUUuu



PeLik..?!

Tapi Ni la Nama MeLayu CoNtectLeNs.. (aKu BaGitau BaGi YanG Tak taU)



Okes Ni akU CaRi2 MaSe RaYau2 TaDi..MaCaM BeSh LaK.. So LayaN Ye..





Tip memilih kanta lekap



ha pilih2!



Terdapat pelbagai pilihan dan jenama kanta lekap berwarna yang boleh dibeli. Jika ingin memakai kanta lekap berwarna, pemilihan warna bergantung kepada:

1. warna asal mata

2. warna kulit

3. personaliti – individu yang berkarektor ‘daring’ lebih menyukai warna yang menonjol seperti biru, hazel dan turqoise

4. pemilihan warna pakaian dan solekan.





selain itu....benda ni pon korang kena tau pasal kanta ni