Posts

Showing posts with the label GulaGulaHati

tik tok tik tok

Image
lama dah tak menaip..
last menaip masa besday.
lepas tu diam.

ni baru datang mood

baru je menaip story tahun baru, tup-tup dah suku tahun dah.
walaupon aku ni tak de la banyak cerita g event la, jalan-jalan la tapi sepanjang 24 jam, macam-macam boleh berlakukan. huhuhu..
aku pon baru sedar this week cuti sekolah.. patutlah banyak kenduri..

penuh le mall lepas ni hehehe nak p mana-mana pon sesak sikit le kan kan kan..
incik bos pon sekolah juga. so dia pon join cuti..yeppyyyyyyy!! boleh suruh dia buat koje rumah lak aku nak goyang kaki. hahahaa bapak kejam bini ni.
incik bos sekolah? yep! dengan penuh tekad & semangatnya incik bos tahun lepas, nak sambung belajo nak sambung belajo katenya. Alhamdulillah, doanya termakbul. Januari lepas, dengan ini di istiharkan incik bos menjadi budak sekolah huhuhu..
sejak hari itu bermulalah kehidupan aku sebagai ibu yang tegar hahaha sangatlah. melalak jugak walaupon dekat. Biaselah tu perubahan hormon miahahahaa..

balik dari hantar incik bos, m…

Salam Tahun Baru

Image
Hye semua.
Punyalah lamakan aku ambil masa nak wish.
Punyalah lama aku nak start balik menaip di blog
Punyalah lamakan

jap cari gambar..


2015.. apa yang ade dalam kepala hotak aku? + Alya dah nak masuk 3 tahun + Ariana dah nak masuk 1 tahun (boleh jalan sendiri) + Incik suami sambung belajo + Aku nak mula ape yang aku dah tinggal + Barang lagi mahal (ermmm pening pikir!)
tu je lah senarai pendek aku.. aku dah lame tak fikir nak kurus hahahaha sejak da kurus sendiri. so kurus tak masuk list just nak maintain (jangan jealous)
Ok, Ok.. sebab dah lama sangat aku tinggalkan blog ni macam2 la dah berlakukan (eceh..bunyi macam seram je kan). Yelah last aku menaip Ariana dah nak msuk 6 bulan, tup tup diam..
sebelum dia 6 bulan aku dah berangan la nak buat jadual makan2. Memang aku ni berangan lebih hahaha lepas checkUp nurse cakap boleh je terus campur aku xde nak pure2nye.. aku buat je bubur macam mak dulu-dulu buat ngeeeeee. Alhamdulillah dia tak de alahan.
Ni baru gelagat si adik..si kakak…

3 Hari Lagi ;)

Image
Hye semua..

Macam biasa cerita lama belum habis cerita aku dah masuk cerita baru. Hahahaha tak sempat la~
Tak pe nanti aku masukkan juga..
hari excited sikit Ariana nak masuk 6 bulan..  Alhamdulillah..
kejap je masak berlalu
ibu da siap jadual untuk bagi Ariana makan.. hope kali ni boleh lah kan..
dulu masa Alya ibu bedal je..
tapi ok lah Alya makan aje.. cuma sejak dah beso tak makan sayur..ehmmm

Kena tahan wad juga

Image
Hye semua..

Cerita aku bersambung lagi..
Masa tengah mengandung aku berangan-angan lepas bersalin petang boleh balik
Tapi memang berangan pon.. yelah masa anak 1st aku kena tahan wad.
Kali ni pon kena tahan..*mengeluh..tak baik!

Sebelum tu..
Aku bersalin Khamis 8:20 malam, 17 April..
1 hari sebelum besday mama
Lepas bersalin aku tak boleh nak tido..sakit tu tak.
Tapi teringat-ingat Alya.
Sempat tengok fb, sempat bagitau aku dah besalin kat wasap..*pelik hehehe
Sempat tanya nurse, berapa lama kena tahan kalau operate ni?

5 Hari katanya...tidak!!!!!!!

Tak macam bersalin normal, baby terus dekat aku. Tapi kali ni baby orang jaga.
Aku keluar bilik bedah dalam pukul 9. Masa tu dorang tolak aku naik atas dengan baby & ditemani incik suami. Lepas tu dorang pengang baby. Dalam pukul 5 pagi kot*aku pon tak tengok jam baru aku dapat baby.

Macam Alya, teror dah menyusu. Tapi aku pulak tak keluar susu masa tu
Kali ni, susu keluar tapi baby tak pandai lak menyusu.
Setiap anak tu lain-lain ye …

Bersalin secara pembedahan

Image
Hye semua..

Alhamdulillah akhirnya tamat 44 hari aku.
Apa-apa pon aku masih kena berpantang makan benda-benda sejuk, tajam, masam sebab takut luka belum baik betul.
Maklumlah aku bersalin "potong"

Raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamai tanya aku macam mana aku kena potong, sedangkan sebelum ni normal.

Ermmmmmm
Mengeluh jap..
Sebenarnya aku pon kalau boleh nak beranak normal macam mula-mula bersalin dulu. TAPI apakan daya.. Macam juga mati, kita tak tahu macam mana bahagian kita nanti.
Ubat hanya usaha.. selebihnya Allah yang tentukan..kita takde hak.
Oklah tutup cerita.. Aku bersalin pada 38 minggu.. Khamis 17 April dalam pukul 1:30 petang aku dah start rasa sakit yang sangat menyentap tulang & pinggang.
"Ya Allah macam ni ke sakit bersalin?"
Sebelum ni aku memang tak rasa sakit nak bersalin. Hari ni juga aku muntah-muntah & cirit-birit.. sumpah memang aku lembik betul tak de daya.
Call adik aku Syamin. Minta tolong dia bagi makan Alya & bawa Alya g rumah mama. Kesi…

17 April 2014

Image
Hye semua..
Setelah sekian lama menyepi.. Akhirnya muncul kembali.


Alhamdulillah..
Aku dah selamat melahirkan baby girl kedua pada 17 April 2014, 20:20 secara ceaser.

Hari ni, baru masuk hari ke15 aku berpantang.

Nama.. setelah di fikir-fikir akhirnya kami memilih nama untuk baby girl kedua kami Ariana Masya.

Lepas pembedahan selesai.. Aku dalam keadaan rest sempat aku belek2 handphone. Terharu baca status incik suami.. Lebih kurg macam ni.. "Isteri tersayang selamat melahirkan anak secara pembedahan"

Memandangkan incik suami ni jarang sangat2 update status & jarang, eh memang tak de la nak expose sayang2 kat fb. Tapi skali dia up macam tu rasa mendalam sangat.. Huhuhu. Mekaceh sayang..

Pembedahan atau ceaser..why emily, why? Sedih mokcik.. Ye lah 1st time dulu boleh normal kenapa sekarang bedah?

Nantilah cerita balik..
Bersambung ngeeee~

An An An Do rae mon ~

Image
hye semua..
Agak lama tak membebel..
macam biasa, alasan tak sempat hehehe
siyes beb,
baru je buka laptop 

Aku ni lagi suka menghapdet pakai lappy dari handphone..
sebab memang rasa rumit.
kalau pakai lappy ni nak edit2 laaa~juuu~ je.
terima kasih kepada incik mouse yang sangat berjasa.
tanpa dia memang cacat aku nak meng edit =p
tak lupa juga cik puan Acer aku sayang korang!!

lama dah cik puan Acer aku.. 2007 ~ sekarang..

eh! lupa daratan pulak.
terima kasih sangat-sangat kat incik suami a.k.a incik kekasih hati
sebab dia daftar & bayar streamyx tiap-tiap bulanlah aku dapat berblog
mmmuah mmmuah mmmuah

berbalik pada tajuk..

sebenarnya aku, incik suami & gula-gula hati pergi pameran ni last year lagi.
tak silap aku 30 DEC 2014..
lama juga aku ambil masa nak pujuk incik suami pergi sini..
pergi sini bukan sebab anak, tapi sebab emak budak yang teringin nak tengok
aku beli tiket awal tapi pergi bile free.. boleh tak macam tu..
masa dapat tiket tu waaaahhh beshnya!!! Macam tak …

Bila si anak dah 'dapat kaki'

Image
Kali ni, entry khas untuk si comel
Mana tau esok-esok dia dah tahu buka blog huhuhu..


Hye sayang..
Ibu walaupun kamu membesar depan ibu, tapi ibu lupa..bila yang sebenarnya kamu mula melangkah. Bila mula-mula tarikh kamu berdiri. Ibu rasa macam terlalu cepat masa berlalu.. Kamu membesar bagaikan juara. Alhamdulillah..

Tak tau macam mana nak luahkan.. Setiap masa ibu tunggu dan selalu perhatikan perkembangan kamu. Tapi bile detik itu tiba.. Ibu lupa. Rasa macam tiba-tiba je kamu dah boleh panggil IBU.. Rasa macam tiba-tiba je kamu dah boleh bangun berdiri berlari dan sebagainya..

Semoga kamu terus melangkah dengan jayanya, sihat, cergas, cerdas & menjadi anak yang solehah.

Selagi terdaya, selagi termampu IBU AYAH akan beri yang TERBAIK untuk kamu..

Sayang selalu =)
posted from Bloggeroid

Kurang dari 10 hari..

Image
Hye semua..
Aku masih disini hehehe..
poyos je.

Sedar tak sedar ade kurang dari 10 hari kita dah nak tingggalkan 2013.
Lepas ni tak de dah la tulis tarikh..

hb / bulan / 2013 *faham ke ni?

kalau ade pon dalam kenangan je la.. or nak adjust tarikh claim ke..hahahah
opssss

okes aku nak perabehkan peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang diam-diam aku ni..
*istilah baru =p

memandangkan aku dah "berisi" buat kali kedua..
aku cuba-cuba membiasakan Alya dengan botol.
sebelum ni memang Alya tak pernah pakai botol.
yelah, aku kan duduk rumah je.

atas nasihat seorang kawan, aku pon cubalah ni..

nama pon comey je kan.
bulat macam Alya hahahaha.. Body dia kenyal macam getah.
boleh picit-picit macam dalam gambo.
Harga dah macam Mimijumi.. tapi Mimijumi tu puting tu keras. kesian budak..

Mula-mula nak buat susu tu risau je. Boleh ke masuk air panas ni?
rupanya oke je.. basuh pon senang. sebab boleh gonyoh pakai tangan terus.

cubaan pertama aku memperkenalkan Alya dengan susu ni..
menda…

AreGya is Backkkkkkkkkkkkkkk!!

Image
Hye semua.. Setelah sekian laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaame menyepi kini ku ke udara lagi hahaha. Idok le lame bebenor..ala belum setahun pong! Ate, ad eke orang membacanye? Ngeh3.. Tak kisahlah yang penting rajin, ade benda aku tulis ye dok?
Alkisahnya cerita aku terhenti di bulan.. Oktober. Itu pon aku bukan cerita pasal aku di bulan Oktober tapi cerita lama, yang aku cerita balik.. faham ke idok ni? Buat-buatlah faham
Memandangkan tak de cerita sangat aku dalam diam-diam rajin juga mengEDIT blog untuk siapa? Untuk aku le.. besh sikit nak nengoknye. Kalau ade yang lalu lalang cekomen kit blog aku BERAT ke, SEMAK ke.. hape ke kan.. komen2 aku tak marah.

Seperti biasa runtin aku adalah bersama anakanda yang nakal comel lagi manja. Bangun lewat, tengok kartun rutin di siang hari sebelum ke tempat kerja.. hehehe
time aku bekerja pulak dari pukul 5 petang sampai pukul 9 malam. Kalau masuk lewat, aku lewatkan la masa balik tu.. Kerja dengan abah den yo huhuhu.. senang. Anak anto umah nenekn…

Salam AidilFitri

Image
Hye semua..
Sebulan dah aku senyap..*sangat la..



sebenarnya aku ade je kat fb sebab aku tak pandai nak bebel or karang cite pepanjang.
that why blog aku sepi..
sepi tanpa aku..
sepi tanpa pembaca hehehehe
tak kisah la..
time free aku taip


okes..ade kawan aku cakap duuuluuu.. dia tak faham ape yang aku tulis kat blog..
katenya..sebab aku banyak tulis short..
ye ek?.
sememangnya aku menaip blog mengikut bahasa yang aku bercakap & ini bahasa hati..hahahaha..
oke2 aku try tulis penuh penuh ye..hehehehe *aku memang suka ketawa

okey okeyokey lari tajuk sudah..

1stly.. aku nak wish...
sempat lagi kan? raya sebulan kan kan kan..
Ape? baru raya ke 4 dah sakit perot? senak? sembelit? gestrik? pedih ulu hati? ayoyo yo
meh meh rapat2 dapatkan rahsia hebat aku..
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


2nd..semperna 1 Syawal juga.. genaplah Gula-Gula hati kami 1 tahun *mengikut kalender Islam


Alhamdulillah..tq Allah sebab memberi kesempatan ini.. Malam raya pertama tu, kami buat majlis kenduri doa selamat &am…

10 bulan 1 hari

Image
Hye semua..

Alya Marissa nama diberi
tepat jam ini genaplah umurnya 10 bulan 1hari

cepatkan masa berlalu..
rasa baru keluar perut
now dah tinggi, dah boleh panggil buu, yah, tatok, mamama, nek
paling comey..bile terduduk.. toi katenya hahaha

Nakal. aktif.
Bila ibu marah..datang balik kat ibu dia macam cakap "ibu..tak buat lagi"

Ayah Ibu doakan Alya jadi anak yang solehah, cerdik pandai & menyambung impian ibu..hahahaha takdelah..cita-cita & minat Alya bergantung pada Alya..Ayah Ibu doakan yang terbaik.Aminn



Cuti sekolah!!

Image
Hye semua..

Cuti sekolah? Dah habis la..heheheh
Walaupon dah berlalu..ianya meninggalkan kenangan manis.
Yup aku bukan cikgu mahu pon murid sekolah tapi aku sempat jumpa cikgu & kawan sekolah hehehe..
Sebelum cuti sekolah, aku sempat jumpa 2 kawan jauh..

Rindunya korang..

Kak ana.. kawan ILP. Dulu tempat koje dekat sekarang dah jauh & paling gembira dia dah mengandung!! Alhamdulillah. Tian dia ikot aku berjalan dengan pinggang yang sakit weee sowi..

.
Next, hari yang sama jumpa Qaqa!! Weah! Aku rindu ko laaaaaa


Takde gambo bersama sebab tak ingat nak bergambo masa tu bergosip je..hahahaha gossip?!
Ni x-officemate aku. Sempat juga yang lain-lain. Tapi kejap je. Nanti ade masa kita dating lagi ye kawan!


Hari minggu.. hari Weeding. Yeah..
1 June – Selamat Pengantin Baru NURUL AZWA (uYun)

“Maaf ye. Tak dapat hadir.. ade aktiviti.. tapi kite dah hadirkan hadiah..heheheeh. Semoga kekal bahagia till Jannah..aminnn”


Bercerita pasal weeding ade 2 weeding yang aku belum masukkan..

1st we…