Posts

Showing posts with the label ImMommy

Kena tahan wad juga

Image
Hye semua..

Cerita aku bersambung lagi..
Masa tengah mengandung aku berangan-angan lepas bersalin petang boleh balik
Tapi memang berangan pon.. yelah masa anak 1st aku kena tahan wad.
Kali ni pon kena tahan..*mengeluh..tak baik!

Sebelum tu..
Aku bersalin Khamis 8:20 malam, 17 April..
1 hari sebelum besday mama
Lepas bersalin aku tak boleh nak tido..sakit tu tak.
Tapi teringat-ingat Alya.
Sempat tengok fb, sempat bagitau aku dah besalin kat wasap..*pelik hehehe
Sempat tanya nurse, berapa lama kena tahan kalau operate ni?

5 Hari katanya...tidak!!!!!!!

Tak macam bersalin normal, baby terus dekat aku. Tapi kali ni baby orang jaga.
Aku keluar bilik bedah dalam pukul 9. Masa tu dorang tolak aku naik atas dengan baby & ditemani incik suami. Lepas tu dorang pengang baby. Dalam pukul 5 pagi kot*aku pon tak tengok jam baru aku dapat baby.

Macam Alya, teror dah menyusu. Tapi aku pulak tak keluar susu masa tu
Kali ni, susu keluar tapi baby tak pandai lak menyusu.
Setiap anak tu lain-lain ye …

Bersalin secara pembedahan

Image
Hye semua..

Alhamdulillah akhirnya tamat 44 hari aku.
Apa-apa pon aku masih kena berpantang makan benda-benda sejuk, tajam, masam sebab takut luka belum baik betul.
Maklumlah aku bersalin "potong"

Raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamai tanya aku macam mana aku kena potong, sedangkan sebelum ni normal.

Ermmmmmm
Mengeluh jap..
Sebenarnya aku pon kalau boleh nak beranak normal macam mula-mula bersalin dulu. TAPI apakan daya.. Macam juga mati, kita tak tahu macam mana bahagian kita nanti.
Ubat hanya usaha.. selebihnya Allah yang tentukan..kita takde hak.
Oklah tutup cerita.. Aku bersalin pada 38 minggu.. Khamis 17 April dalam pukul 1:30 petang aku dah start rasa sakit yang sangat menyentap tulang & pinggang.
"Ya Allah macam ni ke sakit bersalin?"
Sebelum ni aku memang tak rasa sakit nak bersalin. Hari ni juga aku muntah-muntah & cirit-birit.. sumpah memang aku lembik betul tak de daya.
Call adik aku Syamin. Minta tolong dia bagi makan Alya & bawa Alya g rumah mama. Kesi…

17 April 2014

Image
Hye semua..
Setelah sekian lama menyepi.. Akhirnya muncul kembali.


Alhamdulillah..
Aku dah selamat melahirkan baby girl kedua pada 17 April 2014, 20:20 secara ceaser.

Hari ni, baru masuk hari ke15 aku berpantang.

Nama.. setelah di fikir-fikir akhirnya kami memilih nama untuk baby girl kedua kami Ariana Masya.

Lepas pembedahan selesai.. Aku dalam keadaan rest sempat aku belek2 handphone. Terharu baca status incik suami.. Lebih kurg macam ni.. "Isteri tersayang selamat melahirkan anak secara pembedahan"

Memandangkan incik suami ni jarang sangat2 update status & jarang, eh memang tak de la nak expose sayang2 kat fb. Tapi skali dia up macam tu rasa mendalam sangat.. Huhuhu. Mekaceh sayang..

Pembedahan atau ceaser..why emily, why? Sedih mokcik.. Ye lah 1st time dulu boleh normal kenapa sekarang bedah?

Nantilah cerita balik..
Bersambung ngeeee~

Bila si anak dah 'dapat kaki'

Image
Kali ni, entry khas untuk si comel
Mana tau esok-esok dia dah tahu buka blog huhuhu..


Hye sayang..
Ibu walaupun kamu membesar depan ibu, tapi ibu lupa..bila yang sebenarnya kamu mula melangkah. Bila mula-mula tarikh kamu berdiri. Ibu rasa macam terlalu cepat masa berlalu.. Kamu membesar bagaikan juara. Alhamdulillah..

Tak tau macam mana nak luahkan.. Setiap masa ibu tunggu dan selalu perhatikan perkembangan kamu. Tapi bile detik itu tiba.. Ibu lupa. Rasa macam tiba-tiba je kamu dah boleh panggil IBU.. Rasa macam tiba-tiba je kamu dah boleh bangun berdiri berlari dan sebagainya..

Semoga kamu terus melangkah dengan jayanya, sihat, cergas, cerdas & menjadi anak yang solehah.

Selagi terdaya, selagi termampu IBU AYAH akan beri yang TERBAIK untuk kamu..

Sayang selalu =)
posted from Bloggeroid

Kurang dari 10 hari..

Image
Hye semua..
Aku masih disini hehehe..
poyos je.

Sedar tak sedar ade kurang dari 10 hari kita dah nak tingggalkan 2013.
Lepas ni tak de dah la tulis tarikh..

hb / bulan / 2013 *faham ke ni?

kalau ade pon dalam kenangan je la.. or nak adjust tarikh claim ke..hahahah
opssss

okes aku nak perabehkan peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang diam-diam aku ni..
*istilah baru =p

memandangkan aku dah "berisi" buat kali kedua..
aku cuba-cuba membiasakan Alya dengan botol.
sebelum ni memang Alya tak pernah pakai botol.
yelah, aku kan duduk rumah je.

atas nasihat seorang kawan, aku pon cubalah ni..

nama pon comey je kan.
bulat macam Alya hahahaha.. Body dia kenyal macam getah.
boleh picit-picit macam dalam gambo.
Harga dah macam Mimijumi.. tapi Mimijumi tu puting tu keras. kesian budak..

Mula-mula nak buat susu tu risau je. Boleh ke masuk air panas ni?
rupanya oke je.. basuh pon senang. sebab boleh gonyoh pakai tangan terus.

cubaan pertama aku memperkenalkan Alya dengan susu ni..
menda…

AreGya is Backkkkkkkkkkkkkkk!!

Image
Hye semua.. Setelah sekian laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaame menyepi kini ku ke udara lagi hahaha. Idok le lame bebenor..ala belum setahun pong! Ate, ad eke orang membacanye? Ngeh3.. Tak kisahlah yang penting rajin, ade benda aku tulis ye dok?
Alkisahnya cerita aku terhenti di bulan.. Oktober. Itu pon aku bukan cerita pasal aku di bulan Oktober tapi cerita lama, yang aku cerita balik.. faham ke idok ni? Buat-buatlah faham
Memandangkan tak de cerita sangat aku dalam diam-diam rajin juga mengEDIT blog untuk siapa? Untuk aku le.. besh sikit nak nengoknye. Kalau ade yang lalu lalang cekomen kit blog aku BERAT ke, SEMAK ke.. hape ke kan.. komen2 aku tak marah.

Seperti biasa runtin aku adalah bersama anakanda yang nakal comel lagi manja. Bangun lewat, tengok kartun rutin di siang hari sebelum ke tempat kerja.. hehehe
time aku bekerja pulak dari pukul 5 petang sampai pukul 9 malam. Kalau masuk lewat, aku lewatkan la masa balik tu.. Kerja dengan abah den yo huhuhu.. senang. Anak anto umah nenekn…

10 bulan 1 hari

Image
Hye semua..

Alya Marissa nama diberi
tepat jam ini genaplah umurnya 10 bulan 1hari

cepatkan masa berlalu..
rasa baru keluar perut
now dah tinggi, dah boleh panggil buu, yah, tatok, mamama, nek
paling comey..bile terduduk.. toi katenya hahaha

Nakal. aktif.
Bila ibu marah..datang balik kat ibu dia macam cakap "ibu..tak buat lagi"

Ayah Ibu doakan Alya jadi anak yang solehah, cerdik pandai & menyambung impian ibu..hahahaha takdelah..cita-cita & minat Alya bergantung pada Alya..Ayah Ibu doakan yang terbaik.Aminn



Cuti sekolah!!

Image
Hye semua..

Cuti sekolah? Dah habis la..heheheh
Walaupon dah berlalu..ianya meninggalkan kenangan manis.
Yup aku bukan cikgu mahu pon murid sekolah tapi aku sempat jumpa cikgu & kawan sekolah hehehe..
Sebelum cuti sekolah, aku sempat jumpa 2 kawan jauh..

Rindunya korang..

Kak ana.. kawan ILP. Dulu tempat koje dekat sekarang dah jauh & paling gembira dia dah mengandung!! Alhamdulillah. Tian dia ikot aku berjalan dengan pinggang yang sakit weee sowi..

.
Next, hari yang sama jumpa Qaqa!! Weah! Aku rindu ko laaaaaa


Takde gambo bersama sebab tak ingat nak bergambo masa tu bergosip je..hahahaha gossip?!
Ni x-officemate aku. Sempat juga yang lain-lain. Tapi kejap je. Nanti ade masa kita dating lagi ye kawan!


Hari minggu.. hari Weeding. Yeah..
1 June – Selamat Pengantin Baru NURUL AZWA (uYun)

“Maaf ye. Tak dapat hadir.. ade aktiviti.. tapi kite dah hadirkan hadiah..heheheeh. Semoga kekal bahagia till Jannah..aminnn”


Bercerita pasal weeding ade 2 weeding yang aku belum masukkan..

1st we…

Sembilan bulan

Image
Hye semua






Rupa ibu ke rupa ayah?

Fakta mengenai bayi yang AKU baru TAHU

Image
Hye semua..

Ghajin plak akukan? memBLOG je plak*faham ke? hehehe

Aku ni, penulisan taklah berapa bagus.
Cuma suka bercerita.
Share.
Hanya pengalaman yang buatkan kita jadi berpengalaman..*hahahahah

Melihat dari muka & luaran aku..
Sememangnya aku sombong, garang & pendiam*orang kata..beb

Tapi SEBENARNYA..
Jap korang rasa aku macam mana?*senget!

Sape yang kenal tau la kot.

Ni Fakta pasal aku..bukan pasal bayi..

Berbalik pada tajuk.

1st time aku ade baby kan? so amat pelik bagi aku 1st bayi yang keluar tu purple..haaa ade tak orang nak bercita benda remeh macam aku? kompom tak de. sebab mungkin ramai dah tau & ramai berfikirkan mcam ni..

"memang la..takkan ko tak tau..tu pon nak cerita"  atau  "secara logiknyakan baby kan duduk dalam air sebelum ni"
so, otak aku ni otak tak logik la agaknya..*hahahahahahahahahahaha
2nd nya..Masa seminggu ke tiga minggu pertama aku tak mandikan anak aku. KENAPA? Sebab..takot sebab..tak kuat lagi sebab..nak mandikan baby dala…

Alya Marissa timeline (II)

Hye semua..

Alya Marissa bahagian II.. =P
Ade pembaca ke yang follow cerita aku? Kalau ade, cerLIKE kit kat last story ni..*aku pasan je kot..mane ade orang follow
Tak kisah la..
Tepat 2.01 petang, Alya Marissa selamat dilahirkan.
Masa nurse angkat tanya lelaki ke perempuan, aku dalam keadaan mengantuk & tak nampak. Maklumlah rabun. Incik suami yang cakap dulu, then aku ikot. Bahayakan aku ni. Kalau incik suami tak de macam mana?
1st time Alya baring atas dada sejurus tali pusat dia dipotong. Aku? Allahuakhbar. Tak tau nak cakap ape. Aku hanya diam & mampu peluk dia. Bila kena peluk automatic dia diam bagai baru dipujuk.
Bila selesai semua, sesi menjahit sudah, sesi pembersihan sudah. Alya tiba dalam bilik bersalin & nurse suruh bagi susu. Sangat kekok! Aku rasa sebelum ni aku pernah je pegang budak. Tapi kali ni sangat lain.
Macam aku cakap aku takot hospital. Tak mau g hospital. Cucuk,cucuk, jahit,jahit erk seram!  Tapi tengok, segala kekuatan Allah berikan kepada wanit…

Alya Marissa timeline

Image
Hye semua..

Ashik cerita ibu je kan?
Now nak share pasal my gula-gula hati
Seronokkan dapat tengok anak membesar depan mata ^______^
Start Dec 2011 teruja aku dapat tau aku mengandung.. selepas setahun akhirnya aku berbadan 2. Bermula dari hari itu aku sangatlah berjaga-jaga dalam setiap langkah.


Sickness yang teruk buat aku rasa tak mampu. Tapi demi anak..gagah juga. Hospital yang paling aku gerun nak pergi, aku hadap juga. Masuk air, cucuk sana, cucuk sini..erk..buat tak nampak aje la.
Bila badan dah mula stabil, aku gagahkan diri kesana kemari. Mungkin sebab aku besar, maka orang boleh tak perasan yang aku dah mengandung =D. Naik motor g check up..naik motor g rumah mama. Gigih!
Menjangkau 4 bulan lebih aku dah dapat rasa pergerakannya. Masa tu macam vibrate. Nak nangis. tak sabar nak tunggu incik suami pulang nak suruh rasa perot. Tapi dia tak rasa pon vibrate tu..ishk! hahahaha
Bila kandungan dah mencapai 6 – 7 bulan, mula cari baju sikit – sikit. Mula-mula baju universal yang le…

Sepantasnya..

Image
Hye semua.. Macam biasa*biasa la sangat! Aku malam baru sempat berblog, mengadap PC. Siang, kalau ternampak status aku up tu maknanya aku tengah syok mengadap phone la tu..
Sedar tak sedar.. Alya Marissa dah nak 7 bulan.Aku dah 2 bulan berhenti kerjaAku dah 2 bulan jaga kedai3 bulan berjinak dalam Herbalife.

Alya Marissa..di sebabkan aku ni selalu la update status, kadang2 jumpa kawan2 yang slalu tengok fb aku, mesti dah tau name dia, apa yang dia da boleh buat & aktiviti dia..hahahaha.. nak kata glamor tu x de la..friend dalam fb baru 700+. Cuma mereka yang rajin tengok fb je tahu. Alaa ade juga yang jumpa aku cakap
“comelnya anak kau..boykan? berapa bulan dah? dah pandai buat ape?”
erk.. tau la rambut belum banyak.
“Lepas ni ibu belikan Lya tutu ye”


Selamat tinggal bos..sob sob sob.. sangat sedih tinggalkan kawan2. Sedih tinggalkan Incik Bos & Probe *aik..semacam je tempat kerja akukan tapi ape boleh buat. Masa menentukan segalanya*drama! Tapi betul la sedih ooo




Kedai Nan Hand…

PeTUA mEnDAPAT anak SOLEH/SOLEHAH

Image
♥ Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya,

♥ Membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali. Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.


♥ Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

♥ Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

Doa anak jadi soleh/solehah yang menyejukkan hati dan pandangan:


Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang …

Air Selusuh + Akar Fatimah

Image
Hye semua

Bersama saya dalam rancangan..membebel dak Gya! Hahahaha Bile da nak habis? Tu r kerja bertangguhkan.. Aku ni pulak manusia yang tak tau nak cari point.. So bercerita la panjang lebar..
Hadap je r ~
Air selusuh memang sinonim dengan orang mengandungkan?
Ianya air bacaan yassin kalau tak salah. Lebih afhdal suami yang buat. Tapi kalau suami tak yakin, suruh la mak ke ayah ke pakcik, nenek2 yang buatkan. Macam aku pakcik sedara yang buatkan.
Ni ha rahsia air selusuh aku jumpa kat blog akk ni.. 

Benda baru yang aku jumpa time aku mengandung..akar kacip Fatimah. Dengarnya tak de jual kat sini. Ni mak mertua aku bagi katanya ni dari Mekah. Dekat blog Incik Ben pon ade cite
Seingat aku masa tu kandungan aku dah 7 bulan. Mak cakap rendam & minum air ni. Mula2 ok. Dah lame2 rendam bau lak airnya..yek! ke aku salah info ni? Last2 aku buang je air..& kena marah dengan incik suami.. tapi akar tu boleh guna lagi just keringkan nnt sape2 boleh guna. Ajaibkan?
Aku try seach pasal …

Selamat tinggal katil besi & selamat berpantang!

Image
Hye semua..

Letih nak siapkan karangan huhuhuhu

Raya ketiga barulah aku keluar dari hospitalHujan mengiringi perjalanan kamiMacam mula-mula aku & en.suami sambut Alya MarissaAlya keluar je hujan pon turun..hujan rahmatBalik rumah serabut kit..*aku da start perubahan hormone ka?Ramai kerumon hohoho gimas makcik


Betul orang cakap, perempuan dalam pantang ni kena jaga dia betul2, emosi macam2 huh! Seram akuTapi sebenarnya kita sendiri pon kena kawal perasaan kitaKitakan ada akal fikiran..Jangan biarkan nafsu mengawal diriPesanan dari aku untuk aku huhuhu


Oklah..kalau nak cerita sebijik2 memang tak habis beb..Walaupon aku di jaga oleh mereka yang bekerja, tapi tetap perfect!Tapi aku kena angin jg..sebab kadang2 aku TAK NAK berstokin..rimas!!Ikot dan je aku mandi air biaseSebab aku malas nak jerit2 suh orang masakkan air panas tuk aku..Kalau ade, ade lah..



ringkasan aku masa berpantang.
 Aku ambil Set Bersalin SALINDAH..macam makan gula2 je..

 Berurut 6 Hari gedikkan..orang 3-4 hari sudah.Wal…