Showing posts with label ImMommy. Show all posts
Showing posts with label ImMommy. Show all posts

Friday, June 20, 2014

Kena tahan wad juga

Hye semua..

Cerita aku bersambung lagi..
Masa tengah mengandung aku berangan-angan lepas bersalin petang boleh balik
Tapi memang berangan pon.. yelah masa anak 1st aku kena tahan wad.
Kali ni pon kena tahan..*mengeluh..tak baik!

Sebelum tu..
Aku bersalin Khamis 8:20 malam, 17 April..
1 hari sebelum besday mama
Lepas bersalin aku tak boleh nak tido..sakit tu tak.
Tapi teringat-ingat Alya.
Sempat tengok fb, sempat bagitau aku dah besalin kat wasap..*pelik hehehe
Sempat tanya nurse, berapa lama kena tahan kalau operate ni?

5 Hari katanya...tidak!!!!!!!

Tak macam bersalin normal, baby terus dekat aku. Tapi kali ni baby orang jaga.
Aku keluar bilik bedah dalam pukul 9. Masa tu dorang tolak aku naik atas dengan baby & ditemani incik suami. Lepas tu dorang pengang baby. Dalam pukul 5 pagi kot*aku pon tak tengok jam baru aku dapat baby.

Macam Alya, teror dah menyusu. Tapi aku pulak tak keluar susu masa tu
Kali ni, susu keluar tapi baby tak pandai lak menyusu.
Setiap anak tu lain-lain ye Aregya oi!

Esoknya incik suami datang, mama, abah & Syamin..
Alya?? budak tak boleh masuk.. rindunya kat dia*sebak lagi

Nama baby, semalam lepas bersalin aku dah fikir dah nak bubuh nama ape & Incik suami pun setuju.
Pagi, bila dapat baby, terus aku panggil.. "Asalamualaikum Ariana"
Walaupon dah jadi ibu buat kali kedua.. aku still kekok..*pelik-pelik je aku ni kan

Ariana tak banyak songeh..Alhamdulillah.
Bius aku berkurang dalam tengah hari macam tu.
Masa tu barulah aku boleh rasa kaki aku.
Baru nak start jalan.
Terbongkok-bongkok aku berjalan, menggigil-gigil masa berjalan.
Nafas rasa pendek je.
Tak boleh nak berdiri lama.

Malamnya pulak, 18 April aku kena tukar katil.
Dah la tinggi..kalau 5 hari aku kena tahan macam mana aku nak hadap?
*nangis lagi

Masa leka kemas-kemas Ariana..
Perasaan serabut tu hilang..
Bila Ariana dah tido..mulalah aku sedih & lemah.
Menagis teringat Alya..

Tengah sayu ni..adik aku si Linda banyak hantar gambar-gambar Alya
Lagilah rasa nak meraung..peluk Ariana kuat-kuat..

Jap tu Syamin call..

Aku mengandung katanya!!!

hahahaha..
Camne ni? kata nak jadi bibik aku?
Dah pregnant lak dia..

Suka-suka, tak sedar bila masa aku tertido..

Saturday, June 7, 2014

Bersalin secara pembedahan

Hye semua..

Alhamdulillah akhirnya tamat 44 hari aku.
Apa-apa pon aku masih kena berpantang makan benda-benda sejuk, tajam, masam sebab takut luka belum baik betul.
Maklumlah aku bersalin "potong"

Share sikit gambar cmne doktor bedah
Raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamai tanya aku macam mana aku kena potong, sedangkan sebelum ni normal.

Ermmmmmm

Mengeluh jap..

Sebenarnya aku pon kalau boleh nak beranak normal macam mula-mula bersalin dulu.
TAPI apakan daya..
Macam juga mati, kita tak tahu macam mana bahagian kita nanti.

Ubat hanya usaha.. selebihnya Allah yang tentukan..kita takde hak.

Oklah tutup cerita..
Aku bersalin pada 38 minggu..
Khamis 17 April dalam pukul 1:30 petang aku dah start rasa sakit yang sangat menyentap tulang & pinggang.

"Ya Allah macam ni ke sakit bersalin?"

Sebelum ni aku memang tak rasa sakit nak bersalin.
Hari ni juga aku muntah-muntah & cirit-birit.. sumpah memang aku lembik betul tak de daya.

Call adik aku Syamin. Minta tolong dia bagi makan Alya & bawa Alya g rumah mama. Kesian anak aku tak terjaga.

Aku? Aku tak pe.. apa2 jadi aku dah get ready.

Alya ceria je sebab ade orang nak bawa dia jalan. Tapi mungkin dia tak tau dia akan berjauhan dari aku.

Tutup je pintu lepas cium Alya, dalam sakit-sakit aku menagis.
Aku tak pernah tinggalkan dia..
YUP tipulah kalau tak pernah..akukan kerja mestilah tinggal dia.

TAPI ni TINGGAL LAMA.. mungkin sehari, 2 hari, atau... *serabut sampai fikir bukan-bukan

Call incik suami bagitahu yang Syamin dah ambil Alya & bagitau aku dah sakit.. tak tahan.
Terus je dia balik..

Sebelum incik suami sampai aku lagi kali keberapa tah muntah & cibi..lemau sudah

Sampai aje rumah dia siap-siap terus gerak ke HKL.

rasa nak minta dukung je..sakit!!!

kalau la aku ni kecik comey mungkin la incik suami dukung..hahaha
ye ke? kalau kecik comey + isi perot yang dah 9 bulan.. larat ke nak dukung??




Sampai HKL macam biasalah kena daftar dulu kat unit P.A.C tau tak aku sakit aku betul-betul rasa nak baring je.. tapi masa ni lah nurse nak tanya macam-macam

Memang nak mengamuk di buatnya..

Tiba masa cek bukaan..2cm je?

Ok kena tahan.. so incik suami siap-siap ambil beg dalam kereta..

Sampai tingkat atas..nak daftar lagi..aduh.. katil tak de ker? Nak baring!! Sakit ni.. Memang aku tak tahan terus je aku tanya..

"kena daftar lagi ke? saya sakit sangat nak katil plz" akhirnya ade juga katil..tak yah nak tunggu-tunggu..

Baru je duduk ade doktor datang melawat..
Ikot rekod yang tercatat masa aku daftar kat bawah tadi, aku ade cibi & muntah-muntah..+ ade demam cikit. Terus doktor buat CTG. Incik suami sebelah doktor.

"kalau ikot bukaan 2,3 hari lagi bersalin ni.. tapi keadaan jantung baby lain macam ni. dengan ibu yang demam saya takot effect baby. Ni memang kena cesarean"

Dugaan apakah ini?
Doktor ni main-main ke ape?

Memang tak cover-cover dah aku terus menangis. Kalau boleh nak lari dah..tapi macam mimpi je ape yag jadi ni. Tahu-tahu aku dah kena transfer katil dan kena tukar baju bagai.

Macam orang tak betul dah.. seboleh-boleh aku kata ni mimpi, ni mimpi.. Ya Allah.. aku tak boleh terima. Mulut zikir tak henti.. Rasa aku berdepan dengan maut.

Aku sorang-sorang. Incik suami tak de. Ye aku sorang.
Aku dah nak sampai bilik tu.. Aku tak boleh patah balik..

Sayang..ira takut!
Sayang doa banyak-banyak.. tak de pape
Sayang kalau ira tak de jaga Alya tau

I miss her sooooo much!

menagis..sebak *tengah menaip pon aku menagis teringat peristiwa tu

Operation aku dalam keadaan sedar. Macam ni ke orang bersalin operate? Dalam otak aku cuma Alya je. Terbayang dia aku mesti menagis sampai tak kawal.

8:00 malam.. aku masuk bilik pembedahan, 8:20 malam aku dah dengar suara baby.
Macam biasa nurse akan tanya baby girl or boy
baby girl..
Ni kaki Ariana.. Masa dia baru lahir, kurus je..


Alya ibu rindu Alya..*sedih

Separuh badan aku macam orang lumpuh kesan dari dibius separuh badan.
Keluar bilik bedah baby dengan aku incik suami pon ikot aku sampai naik wad..
1st aku tengok baby, saling tak tumpah muka Alya macam masa dalam pantang. Aku ingat aku je perasan rupanya incik suami pon. Mungkin sebab aku rindu sangat dia dan aku pon selalu dengan dia.

Sampai katil, baby dorang pengang mungkin sebab aku tak boleh bergerak.
Esoknya baru aku dapat pengang baby.

Lepas operated berapa hari kena tahan ye? Nanti aku cerita lagi..

Friday, May 2, 2014

17 April 2014

Hye semua..
Setelah sekian lama menyepi.. Akhirnya muncul kembali.


Alhamdulillah..
Aku dah selamat melahirkan baby girl kedua pada 17 April 2014, 20:20 secara ceaser.

Hari ni, baru masuk hari ke15 aku berpantang.

Nama.. setelah di fikir-fikir akhirnya kami memilih nama untuk baby girl kedua kami Ariana Masya.

Lepas pembedahan selesai.. Aku dalam keadaan rest sempat aku belek2 handphone. Terharu baca status incik suami.. Lebih kurg macam ni.. "Isteri tersayang selamat melahirkan anak secara pembedahan"

Memandangkan incik suami ni jarang sangat2 update status & jarang, eh memang tak de la nak expose sayang2 kat fb. Tapi skali dia up macam tu rasa mendalam sangat.. Huhuhu. Mekaceh sayang..

Pembedahan atau ceaser..why emily, why? Sedih mokcik.. Ye lah 1st time dulu boleh normal kenapa sekarang bedah?

Nantilah cerita balik..
Bersambung ngeeee~

Monday, December 30, 2013

Have You Had Your Shake Today???

Hye semua..

Alya with Vanilla Shake.. =)

"Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mencegah atau mengubat mana-mana penyakit"


Gambar sebagai bukti.. Alya memang suka berebut shake dengan aku.. Haiyooo
Yes! Sebab shake sedap!

Formula 1 juga dipanggil shake =D
"Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mencegah atau mengubat mana-mana penyakit"


Ade 5 perisa..
Pilih je nak perisa ape..
Sesuai untuk semua peringkat umur.

Ade yang tanya aku..
Mengandung pon boleh ke shake?
Tak de effect pape?

YE! SEMESTINYA ADE EFFECT. KORANG YANG MINUM SHAKE, MAKIN SIHAT LE..

Aku minum shake start aku habis pantang.

Kenapa lepas habis pantang? 

Sebab.. Aku lambat kenal herbalife. Makan main-main. Kesian lambat consume.

Oh sambung.. Dari aku lepas pantang, menyusu, tetiba termengecil badan, dan termengandung lagi..hehehe still consume shake.

Alhamdulillah 1st mengandung dulu, ashik low HB now still menyusu pon pergi checkUp tiada masalah..

Walaupon kena tambah berat badan masa mengandung, berat naik stabil. Tak naik terlalu mendadak =)

Masih nak kata shake ni ubat kurus?
pengedar bebas herbalife, pengedar bebas herbalife malaysia, pengedar bebas herbalife cheras, pengedar bebas herbalife sungai besi, pengedar bebas herbalife desa tasik, pengedar bebas herbalife bandar tasik selatan, pengedar bebas herbalife TBS, pengedar bebas herbalife bukit jalil, pengedar bebas herbalife sri petaling, harga herbalife, testimony herbalife, pakej herbalife, PGRM, TBS, Terminal Bersepadu Selatan, Diskaun Herbalife

Bila si anak dah 'dapat kaki'

Kali ni, entry khas untuk si comel
Mana tau esok-esok dia dah tahu buka blog huhuhu..


Hye sayang..
Ibu walaupun kamu membesar depan ibu, tapi ibu lupa..bila yang sebenarnya kamu mula melangkah. Bila mula-mula tarikh kamu berdiri. Ibu rasa macam terlalu cepat masa berlalu.. Kamu membesar bagaikan juara. Alhamdulillah..

Tak tau macam mana nak luahkan.. Setiap masa ibu tunggu dan selalu perhatikan perkembangan kamu. Tapi bile detik itu tiba.. Ibu lupa. Rasa macam tiba-tiba je kamu dah boleh panggil IBU.. Rasa macam tiba-tiba je kamu dah boleh bangun berdiri berlari dan sebagainya..

Semoga kamu terus melangkah dengan jayanya, sihat, cergas, cerdas & menjadi anak yang solehah.

Selagi terdaya, selagi termampu IBU AYAH akan beri yang TERBAIK untuk kamu..

Sayang selalu =)
posted from Bloggeroid

Sunday, December 29, 2013

Persediaan 2nd Pregnancy

Hye semua..

Azam aku untuk habiskan cerita tahun ni pasti bisa..
senget betul berazam hujung calender. Layankan aja.. bolehkan?

Alhamdulillah.. now dah masuk 22 minggu kandungan aku..

Persamaan mengandung kali pertama dengan kali kedua
1st dapat tahu excited sama!
2nd lasak tetap lasak, sibuk tetap sibuk.

Perbezaan..memang la banyak
1st mengandung dulu sickness teruk sampai kena masuk air. Dekat 4 bulan bangun tido bangun tido je. Kali ni tak de lah teruk cuma nak makan ade je tak kena. Makan ni tak sedap, itu tak sedap. Tapi aku masih mampu berdiri, berjalan, turun naik tangga, menyusukan Alya.

2nd rasa tak sedap tekak ni sampai sekarang still ade. hayoo.. kadang susah nak makan. Tengok dah sedap, makan tak sedap pulak. Rasa lain macam je. Masa mengandung dulu lepas je 4 bulan ashik makan je. Semua lalu.

3rd lebih cool berbanding dulu.

4th ashik teringin je.. nak tu, nak ni. Setakat ni Alhamdulillah. Aku tak de lah rasa nak benda mengarut. Semua benda senang dapat & aku sendiri cari. Ade juga yang orang lain yang dapatkan..hehehe..

5th rajin sikit nak melawa..tapi memang nampak selekeh je aku rasa..hahahaha. Tapi siyes! dulu bedak pon malas nak pkai.

6th sumpah aku malas giler nak masak! Masak pon ashik xjadi. huh! Masa Alya dulu ade je benda nak try.


Jantina? tah.. tak pulak aku cek..weeeee

Masuk je 15 minggu macam tu incik suami dah sediakan duit beli ni..
Set lengkap dari mengandung sampai bersalin
Masa mengandung 1st time dulu pon aku dah ambil set ni.. Aku memang tak makan vitamin klinik masa tu. Bukan berlagak..tapi rasa macam banyak benda nak makan. Dah la aku ni PEMALAS! Alhamdulillah.. semuanya baik-baik aja. So now teruskan aja =)

Then, rezeki lebih sikit.. terus je incik suami suruh borong ni..
Pad Herba Avail
Sebelum aku mengandung dulu aku memang ahli Avail. Pengguna je. Tak aktif, MATI je.. sayang betul. Kalau tak dah boleh beli sendiri je kan? Puas juga cari orang yang jual banyak & murah. Mejoriti suruh jadi ahli..& harga belum masuk postage. Tak nak postage nak COD tak de. Alhamdulillah aku jumpa juga. Masa bersalin pertama memang aku pakai. Selesa, berangin. Rasa bersih je. Seminggu pertama aku pakai yang biasa. Tak selesa. Sebab masa ni kan darah banyak.. 

"Asal tak pakai dari mula-mula lepas bersalin?"

Sebab mula-mula aku tak yakin. Sebab pad ni macam nipis. Rupanya sangkaan aku meleset. Walaupon nampak nipis, tapi ia mampu menampung. huhuhhu.. nasib pad yang biase tu beli 1 je. Kalau tak, mesti aku tak cuba langsung pad herba time pantang 

Pad mula-mula aku pakai hehehe
cerita pantang aku masa bersalin dulu kat sini ringkas je..

Selain Salindah..
"Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mencegah atau mengubat mana-mana penyakit"

Set ni memang sememangnya wajib! Sebelum aku tahu aku mengandung yang kedua, aku dah makan set ni. Bukan aku je makan, incik suami & Alya pon makan. MAKANAN NUTRISI untuk SEMUA..
Mulanya makan sebab nak ganti breakfast, then berat badan aku kembali ideal & sampailah aku tahu aku mengandung lagi. Aku masih teruskan. Paling syok bila pergi cekUp. Alhamdulllah. Tiada masalah. Sebelum ni masa 1st mengandung, cek HB mesti rendah. Padahal masa tu dah makan bagai. Kali ni, aku tak sempat makan lagi pagi, just sempat shake.. itupun separuh. Sebab dah terlewat hehehe.. baby pon aktif =)

Sebenarnya ada lagi tambahan. Tu hujung-hujung nantilah beli..
Baju baby?? Pakai dulu mana yang si kakak tak muat hehehe.. nanti dah keluar tau jantina, baru beli banyak-banyak. Tapi banyak je baju si kakak yang unisex yang dah tak boleh pakai.. ketat.. hehehe

Tinggal lagi 2 hari untuk ke tahun baru..
InsyaAllah sempat habis cerita aku sampai 31 Dec nanti..
countdown..

detail mengenai Herbalife? Click sini

Monday, December 23, 2013

Kurang dari 10 hari..

Hye semua..
Aku masih disini hehehe..
poyos je.

Sedar tak sedar ade kurang dari 10 hari kita dah nak tingggalkan 2013.
Lepas ni tak de dah la tulis tarikh..

hb / bulan / 2013 *faham ke ni?

kalau ade pon dalam kenangan je la.. or nak adjust tarikh claim ke..hahahah
opssss

okes aku nak perabehkan peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang diam-diam aku ni..
*istilah baru =p

memandangkan aku dah "berisi" buat kali kedua..
aku cuba-cuba membiasakan Alya dengan botol.
sebelum ni memang Alya tak pernah pakai botol.
yelah, aku kan duduk rumah je.

atas nasihat seorang kawan, aku pon cubalah ni..

Como Tomo
nama pon comey je kan.
bulat macam Alya hahahaha.. Body dia kenyal macam getah.
boleh picit-picit macam dalam gambo.
Harga dah macam Mimijumi.. tapi Mimijumi tu puting tu keras. kesian budak..

Mula-mula nak buat susu tu risau je. Boleh ke masuk air panas ni?
rupanya oke je.. basuh pon senang. sebab boleh gonyoh pakai tangan terus.

cubaan pertama aku memperkenalkan Alya dengan susu ni..
Dutch Lady Langkah 2
mendapat respon yang baik. Mula-mula tu 2oz je. Itu pon ade balance then dia tenyeh-tenyeh atas katil or kerusi.. saboo saboo.. Tapi sekarang dah lega bila dia da suka. Mana tau kot aku kena tahan wad ke lepas bersalin. Takde lah menyiksa dia. Sebab sebelum ni aku ade sejarah kena tahan wad.

Okes for Alya mission completed..
Nanti sambung lagi..

Wednesday, December 11, 2013

AreGya is Backkkkkkkkkkkkkkk!!

Hye semua..
Setelah sekian laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaame menyepi kini ku ke udara lagi hahaha. Idok le lame bebenor..ala belum setahun pong! Ate, ad eke orang membacanye? Ngeh3.. Tak kisahlah yang penting rajin, ade benda aku tulis ye dok?

Alkisahnya cerita aku terhenti di bulan.. Oktober. Itu pon aku bukan cerita pasal aku di bulan Oktober tapi cerita lama, yang aku cerita balik.. faham ke idok ni? Buat-buatlah faham

Memandangkan tak de cerita sangat aku dalam diam-diam rajin juga mengEDIT blog untuk siapa? Untuk aku le.. besh sikit nak nengoknye. Kalau ade yang lalu lalang cekomen kit blog aku BERAT ke, SEMAK ke.. hape ke kan.. komen2 aku tak marah.


Seperti biasa runtin aku adalah bersama anakanda yang nakal comel lagi manja. Bangun lewat, tengok kartun rutin di siang hari sebelum ke tempat kerja.. hehehe

anakanda beta hehehe..
time aku bekerja pulak dari pukul 5 petang sampai pukul 9 malam. Kalau masuk lewat, aku lewatkan la masa balik tu.. Kerja dengan abah den yo huhuhu.. senang. Anak anto umah neneknye kadang-kadang aku angkot skali biar dia main-main.. tak de bosankan =)

tempat koje hehehe.. incik suami cover-cover
disamping niat untuk sihatkan diri sendiri & bantu orang lain sama sihat macam aku dengan HERBALIFE, aku juga buat bisnes online. Promote barang kedai dan barangan2 lain. Macam beg tangan & ape-ape lah yang aku suka hehehe..

jemput LIKE okeh www.facebook.com/azalyneshop dan selamat menjamu mata

Sedar tak sedar juga.. Alya dah nak jadi kakak. InsyaAllah April '14 nanti. Doakan yang terbaik ye. Aku pon tak perasan sampailah aku demam & macam biasa period sangkut. Mula-mula takde pape 3 minggu lepas tu baru positif. Doktor pon tak tau aku dah berapa minggu. Sampai la awal November kena scan tau2 dah 15 minggu. Alhamdulillah rezeki..


Sickness? Alya tak mengamuk ke? A'ha.. 2, 2 ade.. 1st time. tapi kali ni aku sickness tak teruk macam Alya dulu cume loya-loya je then tekak macam orang demam pahit2. yek!! 1 minggu pertama lemau sebab semua tak lalu. Yelah tekak tak sedapkan. Tapi paksa juga amek shake. Memang untung.. huhuhu kembali bertenaga! untuk pengetahuan semua, aku masih menyusukan Alya =)

a simple note about herbalife shake (^____^)


okes ler sambung nanti ye.. cik Gula-gula hati dah bangun..

pengedar bebas herbalife, pengedar bebas herbalife malaysia, pengedar bebas herbalife cheras, pengedar bebas herbalife sungai besi, pengedar bebas herbalife desa tasik, pengedar bebas herbalife bandar tasik selatan, pengedar bebas herbalife TBS, pengedar bebas herbalife bukit jalil, pengedar bebas herbalife sri petaling, harga herbalife, testimoni herbalife, pakej herbalife, PGRM

Ask Me How
Hubungi:
Pengedar Bebas Herbalife
Azirah - 0133433567
capri_sakura@yahoo.co.uk
Atau click di sini

Thursday, June 20, 2013

10 bulan 1 hari

Hye semua..

Alya Marissa nama diberi
tepat jam ini genaplah umurnya 10 bulan 1hari

cepatkan masa berlalu..
rasa baru keluar perut
now dah tinggi, dah boleh panggil buu, yah, tatok, mamama, nek
paling comey..bile terduduk.. toi katenya hahaha

Nakal. aktif.
Bila ibu marah..datang balik kat ibu dia macam cakap "ibu..tak buat lagi"

Ayah Ibu doakan Alya jadi anak yang solehah, cerdik pandai & menyambung impian ibu..hahahaha takdelah..cita-cita & minat Alya bergantung pada Alya..Ayah Ibu doakan yang terbaik.Aminn



Saturday, June 15, 2013

Cuti sekolah!!

Hye semua..

Cuti sekolah? Dah habis la..heheheh
Walaupon dah berlalu..ianya meninggalkan kenangan manis.
Yup aku bukan cikgu mahu pon murid sekolah tapi aku sempat jumpa cikgu & kawan sekolah hehehe..
Sebelum cuti sekolah, aku sempat jumpa 2 kawan jauh..

Rindunya korang..

Kak ana.. kawan ILP. Dulu tempat koje dekat sekarang dah jauh & paling gembira dia dah mengandung!! Alhamdulillah. Tian dia ikot aku berjalan dengan pinggang yang sakit weee sowi..

Ini gambar aku & Alya OTW to Shah Alam. Yeah kami berdua. Alhamdulillah aku masih mampu drive sorang. Alya anak yang baik =)
.
Alya & Unty Ana..

Next, hari yang sama jumpa Qaqa!! Weah! Aku rindu ko laaaaaa

Harap maklum gambar anda dicuri & di paste di sini huhuhu

Takde gambo bersama sebab tak ingat nak bergambo masa tu bergosip je..hahahaha gossip?!
Ni x-officemate aku. Sempat juga yang lain-lain. Tapi kejap je. Nanti ade masa kita dating lagi ye kawan!


Hari minggu.. hari Weeding. Yeah..
1 June – Selamat Pengantin Baru NURUL AZWA (uYun)

Snap by Qaqa.. Curi by Aku..huhuhu at FB Qaqa
“Maaf ye. Tak dapat hadir.. ade aktiviti.. tapi kite dah hadirkan hadiah..heheheeh. Semoga kekal bahagia till Jannah..aminnn”


Bercerita pasal weeding ade 2 weeding yang aku belum masukkan..

1st weeding Nurliana.. ni weeding bulan 4 woo huhuhu belah perempuan & bulan 5 sebelah lelaki.. dan yang paling untungnya masa bersanding belah lelaki tu dia dah “berisi”..itulah rezekikan. Alhamdulillah..

CopyPaste from Liana FB + Edit By me hehehehe
Hehehe lambat..sebab ni baru datang mood berblog!


2nd My Coach dalam herbalife.. Umur 24 tahun. Kawen same umur dengan aku dulu. Aku pon kawen masa umur 24 tahun.. yang untungnya mereka dalam usia ini dah boleh kawen pakai duit sendiri! Dan Alia (name sama dengan my Girl) baru tamat degree. Kagum!



3 June pulak punya cerita. Ini pon orang jauh! Cikgu bha.. Aku pon tak tau kenapa perasaan ashik same..hahahaha aku baru berniat macam ni..

“rasanya cuti sekolah ni macam nk jumpa abid”
dengan tak semena-mena dia ade mention aku kat FB

“ko boleh tak freekan jadual untuk aku isnin ni?”
ha lebih kurang la.. haa kan..baru je aku niat.


Ni 1st time dia datang tengok Alya..


Now Alya dah sebesar ini.. heheheehe


Gambar alya je ade. Ni masa unty blanje KFC. Huhuhu. Tak ingat amek gambo sebab asik ber jalan + sesat hahahahahah


Balik je jalan dengan Abid terus shoot g Dinner with family!
Mama msg.. “JANGAN G MANA-MANA MALAM KITE SEMUA MAKAN SAMA” hahahaha kan dah kena booking. Mama memang tau aku ashik ‘hilang’ tah kemana sebab tu mama dah mesej awal2. Sebelum malam ade lagi msg “JANGAN LUPE YE ANAK-ANAK MALAM NI”


Happy family at restaurants hehehe

Dia pon nak order jugakk ishk3

Lastly niat! Saya nak jumpa nak buyong juga.. Durazila..
Akhirnya..aku sampai juga Damansara. Tq incik suami..muah muah muah banyak-banyak.
Kawan aku yang sorang ni dah sarat..36 minggu sudah. Comeynya awak.. tiba-tiba teringat aku time sarat macam ni. Alya suka betul makan sup yang unty buat..siap ibu mintak resepi *nampak sangat ibu tak reti masak hahahaha. Ni pon tak bergambar.. so kite curi!


tamatlah cerita cuti sekolah saye..yeah!
Cerita terperap 2 minggu..

Thursday, June 6, 2013

Allah tu Maha Adil & Lebih Mengetahui..

Hye semua..

Lepas aku habis pantang & dah nak start kerja.. 
Adik-adik aku & mama jaga Alya. 
Ngam-ngam adik-adik aku nak naik semester, Allah tolong aku dengan mendekatkan aku dengan Jannah *member masa kat UNIKL. Tolong jaga Alya.  Makan sama-sama*jimat dengan gigih & semangat aku time rest, pump susu. 
Dia selalu paksa aku pump. Dengan paksaan tu lah. Anak aku dapat susu ibu sepenuhnya..

THANKS BEB! =')

Cerita balik memang menangis.

Dengan dia juga aku terjebak! Haaaa terjebak apekah?
Hehehe..

Herbalife laa~

Aku start join saje-saje sebab mama nak makan & untuk senang aku beli.

Yelah barang herbalife mana ade jual tempat biase-biase & kalau nak pergi HQ kena jadi ahli. 
Nak murah pon kena jadi ahli. Siapa yang tak nak makan murahkan?

Dari harga 25% diskaun.. aku terus naik 35% WOW!!!!

Aku mula jadi ahli pada Aug 2012 masa tu tunggu masa je nak bersalin

kan dah sarat!!

Then aku beli je macam biase tanpa menghiraukan Vpoint.
Mama dah rasa kesegaran badannya after cuba herbalife, why not aku pulakkan..
Tak sangka dengan ajakkan Jannah aku boleh pulak terSCORE 35% hehehe.

Why herbalife?

Ianya sebab ANAK aku..

nak jadi macam aku? JOM!

pengedar bebas herbalife, pengedar bebas herbalife malaysia, pengedar bebas herbalife cheras, pengedar bebas herbalife sungai besi, pengedar bebas herbalife desa tasik, pengedar bebas herbalife bandar tasik selatan, pengedar bebas herbalife TBS, pengedar bebas herbalife bukit jalil, pengedar bebas herbalife sri petaling, harga herbalife, testimony herbalife, pakej herbalife, PGRM, TBS, Terminal Bersepadu Selatan, Diskaun Herbalife

Bersambung..

Wednesday, June 5, 2013

Sembilan bulan

Hye semua


Aku & Alya sembilan bulan sebelum



Alya sembilan bulan kemudian 

Rupa ibu ke rupa ayah?

Friday, March 22, 2013

Fakta mengenai bayi yang AKU baru TAHU

Hye semua..

Ghajin plak akukan? memBLOG je plak*faham ke? hehehe

Aku ni, penulisan taklah berapa bagus.
Cuma suka bercerita.
Share.
Hanya pengalaman yang buatkan kita jadi berpengalaman..*hahahahah

Melihat dari muka & luaran aku..
Sememangnya aku sombong, garang & pendiam*orang kata..beb

Tapi SEBENARNYA..
Jap korang rasa aku macam mana?*senget!

Sape yang kenal tau la kot.

Ni Fakta pasal aku..bukan pasal bayi..

Berbalik pada tajuk.

1st time aku ade baby kan? so amat pelik bagi aku 1st bayi yang keluar tu purple..haaa ade tak orang nak bercita benda remeh macam aku? kompom tak de. sebab mungkin ramai dah tau & ramai berfikirkan mcam ni..

"memang la..takkan ko tak tau..tu pon nak cerita" 
atau 
"secara logiknyakan baby kan duduk dalam air sebelum ni"

so, otak aku ni otak tak logik la agaknya..*hahahahahahahahahahaha

2nd nya..Masa seminggu ke tiga minggu pertama aku tak mandikan anak aku. KENAPA?
Sebab..takot
sebab..tak kuat lagi
sebab..nak mandikan baby dalam tab baby. tab tu agak beso & kena letak atas simen. kalau atas simen dh tentu aku kena cangkung..TIDAK!!!!!

3rd bila dah tak mandikan baby..maka aku pakaikan baju. Nak pakaikan baju dulu kena cepat. takut dia sejuk or menangis. tak de la aku belek. Suatu hari teringin nak belek. masa tu dia nyenyak tidur. buka sarung tangan dia.. ape yang aku nampak?
aku nampak kuku dia runcing panjang & purple*sejuk kot
aku nampak celah2 jari dia ade macam kapas2. kat celah2 leher pon.
kusyuk aku bersihkan..hehehe
ape benda tu? tulah daki2 mama kate. baby kan ashik pkai sarung tangan.

4th baby juga kena bersihkan telinga*korek telinga & hidung*korek hidung BUKAN DENGAN TANGAN! Tapi dengan cotton bud OK!

4th Umi aku dah pesan jangan beli warna yang terang. Nanti baby terkejut dan menangis kuat. Lagi2 lagi warna KUNING TERANG. Anak boleh kena kuning nanti. yeke? tapi memang aku beli warna soft pon. kate pon baby. mesti yang soft2 kan kan kan.

5th Baby dalam pantang kena pkai topi tutup kepala & telinga takot masuk angin. Aku duduk hospital 3 hari *termsuk hari pertama kuar baby lepas bersalin sebab kena tahan. sebab? baca ni
Aku tak tutup pon..sebab tu agaknya seminggu aku balik rumah..malam je kembung. Semua tak tido tunggu dia. Bila tengok dia sakit mula la menitik air mata ibu..ngeeeee

6th Baby tak reti memandang lagi. so kadang2, dia akan menjuling tengah tepi sesekuka hati. Masa tu lah kita ajar dia pandang dengan betul

Okes..itu sahaja =)
Macam banyak..tapi..nanti aku fikir balik

Tuesday, March 19, 2013

Alya Marissa timeline (II)

Hye semua..

Alya Marissa bahagian II.. =P

Ade pembaca ke yang follow cerita aku? Kalau ade, cerLIKE kit kat last story ni..*aku pasan je kot..mane ade orang follow

Tak kisah la..

Tepat 2.01 petang, Alya Marissa selamat dilahirkan.

Masa nurse angkat tanya lelaki ke perempuan, aku dalam keadaan mengantuk & tak nampak. Maklumlah rabun. Incik suami yang cakap dulu, then aku ikot. Bahayakan aku ni. Kalau incik suami tak de macam mana?

1st time Alya baring atas dada sejurus tali pusat dia dipotong. Aku? Allahuakhbar. Tak tau nak cakap ape. Aku hanya diam & mampu peluk dia. Bila kena peluk automatic dia diam bagai baru dipujuk.

Bila selesai semua, sesi menjahit sudah, sesi pembersihan sudah. Alya tiba dalam bilik bersalin & nurse suruh bagi susu. Sangat kekok! Aku rasa sebelum ni aku pernah je pegang budak. Tapi kali ni sangat lain.

Macam aku cakap aku takot hospital. Tak mau g hospital. Cucuk,cucuk, jahit,jahit erk seram!  Tapi tengok, segala kekuatan Allah berikan kepada wanita untuk menjadi seorang ibu untuk melahirkan..*mama love you!

“Ayah..ni ALYA bukan ASRI tau..hehehe” sempat cakap kat incik suami. “Tak kisah sayang, janji sihat & selamat”..senyum

Alya menangis..sepanjang aku dok tak hospital. Mungkin sebab susu tak keluar, lapar, takot, sejuk macam-macam la. Gigih aku berjaga! Tak tau dari mana kekuatan tu.

Bila balik, menggagau cari baju. Kena kumbah tong baju. Hehehe.. semua pkai kat Alya BESO! Mana taknya ibu ayah dia balun beli baju beso. Dengan pantasnya ayah g cari baju untuk si anak. Now dah boleh beli skirt2.

Membahasakan diri IBU, benda yang macam aku tak percaya. “Ye ke?”

ALYA membesar depan mata. Dari tak tahu buat ape sampai sekarang dah masuk bawah meja. Dari baring sahaja sekarang dah berguling-guling. Dari hanya tahu menangis sampai dah boleh panggil.. “buu”.

Thanks ALLAH atas kurniaan mu ini.

Bila kita dah jadi ibu baru kita tahu macam mana ibu ayah kita.

Hari ini ALYA genap 7 bulan.

Friday, March 15, 2013

Alya Marissa timeline

Hye semua..

Ashik cerita ibu je kan?

Now nak share pasal my gula-gula hati

Seronokkan dapat tengok anak membesar depan mata ^______^

Start Dec 2011 teruja aku dapat tau aku mengandung.. selepas setahun akhirnya aku berbadan 2. Bermula dari hari itu aku sangatlah berjaga-jaga dalam setiap langkah.



Sickness yang teruk buat aku rasa tak mampu. Tapi demi anak..gagah juga. Hospital yang paling aku gerun nak pergi, aku hadap juga. Masuk air, cucuk sana, cucuk sini..erk..buat tak nampak aje la.

Bila badan dah mula stabil, aku gagahkan diri kesana kemari. Mungkin sebab aku besar, maka orang boleh tak perasan yang aku dah mengandung =D. Naik motor g check up..naik motor g rumah mama. Gigih!

Menjangkau 4 bulan lebih aku dah dapat rasa pergerakannya. Masa tu macam vibrate. Nak nangis. tak sabar nak tunggu incik suami pulang nak suruh rasa perot. Tapi dia tak rasa pon vibrate tu..ishk! hahahaha

Bila kandungan dah mencapai 6 – 7 bulan, mula cari baju sikit – sikit. Mula-mula baju universal yang lelaki perempuan boleh pakai. Next barang-barang biase. Next.. terfikir-fikir lelaki ke perempuan. Hehehe..

Aku ade juga g check up konon nak tengok jantina. 2 kali g 2 kali menyorok. Di sebabkan aku tak de sebarang masalah, so aku tak de la g scan 3D,4D,5D hehehe..lagi pon mama n incik suami marah.

Ada sekali tu aku sakit bahagian bawah so doctor scan. Sempat tnya “lelaki ke perempuan?”. Doctor tu cakap lelaki. Ceh..aku start panggil ASRI.

Bila pergerakan penuh boleh dirasa, maka pengiraan pergerakan bayi bermula..*ape da ayat ni.
Kadang aku pggil, kadang incik suami panggil. seronoknya.. dia macam tau. Lagi-lagi kalau ayah dia tengah main game, dia kat dalam ligat! Kalau cakap nak keluar..wah..*perangai sape la ni..hahhaha

Ada masa yang macam dia mengeliat. Agak sakit time tu.

Konon dah tau jantina..dengan bahagianya beli baju biru..biru..& biru. Hahahahah ibu pon ade gile biru kit. Tapi masa beli baju. Macam tengok baju girl cantik je. Geram lak nak beli. Macam nak cakap je kat incik suami.. “boleh tak nak beli baju girl?” tapi tak terkeluar.

Orang cakap jangan beli baju newborn bnyk. Nanti tak muat. Baby cepat besar. Ok aku beli baju 3 bulan ke atas. Kebanyakkannya 6 bulan hehehhe. Ada 2,3 helai yang newborn. Ni namanya lurus bendul!

Pantang tengok baju, nak beli, nak beli, nak beli. Baju baby je.

Bila dah hujung-hujung aku makin banyak makan. Makin tak larat. Makin rasa pelik. Erm..ye ke lelaki? Last2 aku pggil BABY.

Bersambung..

Thursday, March 14, 2013

Sepantasnya..

Hye semua..
Macam biasa*biasa la sangat! Aku malam baru sempat berblog, mengadap PC. Siang, kalau ternampak status aku up tu maknanya aku tengah syok mengadap phone la tu..

Sedar tak sedar..
  • Alya Marissa dah nak 7 bulan.
  • Aku dah 2 bulan berhenti kerja
  • Aku dah 2 bulan jaga kedai
  • 3 bulan berjinak dalam Herbalife.


Alya Marissa..di sebabkan aku ni selalu la update status, kadang2 jumpa kawan2 yang slalu tengok fb aku, mesti dah tau name dia, apa yang dia da boleh buat & aktiviti dia..hahahaha.. nak kata glamor tu x de la..friend dalam fb baru 700+. Cuma mereka yang rajin tengok fb je tahu. Alaa ade juga yang jumpa aku cakap

“comelnya anak kau..boykan? berapa bulan dah? dah pandai buat ape?”

erk.. tau la rambut belum banyak.

“Lepas ni ibu belikan Lya tutu ye”
tutu - Gambar dari google



Selamat tinggal bos..sob sob sob.. sangat sedih tinggalkan kawan2. Sedih tinggalkan Incik Bos & Probe *aik..semacam je tempat kerja akukan tapi ape boleh buat. Masa menentukan segalanya*drama! Tapi betul la sedih ooo



Sayang dia ketat-ketat!


Kedai Nan Handphone. Kedai ni dah selamat aku daftarkan atas nama perniagaan AZALYNE. Aku daftar sebaik sahaja aku habis pantang..Alhamdulillah. Berkat pertolongan kawan sekolah. Respect giler kat dia dalam ada anak kecik boleh aja dia ikot aku, siap boleh isi kan borang aku. Masa tu aku kekok2 lagi pengang anak..huhuhu malu~ now da terror da pengang Alya kih2 thanks NIZASHA..korang boleh tengok fb dia if korang berminat nak beli barangan kecantikan di Rahsia Kekal Cantik, Lansing & Sihat.
Merujuk dari nama Nan Handphone mesti dah tau kedai ape. betul tak?

click sini untuk jamu mata


Herbalife..bermula dengan aku yang selalu skip breakfast.. so aku buat keputusan untuk ambil herbalife, shake f1 "Makanan ringkas untuk orang hebat". Tak terfikir pon mahu berbisnes.. tapi Alhamdulillah..rezeki Allah tu luaskan? suami pon sokong. Lepas aku makan, suami makan, now Alya Marissa pon. Siapa makan dia rasa. Misi aku mencari orang yang mahu sihat! yeah! Aku start buat promosi ni bulan lepas. Sambutan menggalakkan. Maknanya memang orang mahu sihat.
Terfikir juga aku mahu buat lagi promosi bulan ni..tapi ashik kebizian huhuhu..InsyaAllah kalau ade aku akan inform ^______^V more detail here

sekian untuk cerita kali ni..bububye

Ask Me How
Hubungi:
Pengedar Bebas Herbalife
Azirah - 0133433567
capri_sakura@yahoo.co.uk
Atau click di sini