Posts

Showing posts with the label tips

Tips Kehamilan Trimester Kedua

Image
Jom Baca tips Ibu Mengandung ni..
aku copy dari sini



* Jangan mengambil barang dengan cara membongkok.

* Hindari aktiviti yang berat, seperti mengangkat beban berat, menarik secara berlebihan, mendorong berat, memanjat, jogging dalam waktu lama.

* Jangan melakukan perubahan aktiviti secara mendadak, misal memutar tubuh dengan cepat atau meloncat-loncat, kerana akan membahayakan janin dan ibu hamil akan mengalami kram otot.

* Perbanyaklah istirehat kerana beberapa organ vital di dalam tubuh ibu hamil seperti jantung, hati, ginjal, dan paru-paru bekerja lebih keras

* Mulailah merawat payudara agar produksi ASI berlimpah. Selalu bersihkan puting susu dan pijit-pijitlah daerah sekitar payudara dengan baby oil atau krim khusus payudara agar pembengkakan atau peradangan saat menyusui bayi dapat dihindari.

* Gunakan Bra yang mampu menyangga payudara dengan nyaman, menyerap keringat, dan tidak menimbulkan rasa sakit.

* Biasakan mandi dengan air hangat agar otot-oto rileks dan ibu hamil dapat cepat te…

Top Up about

Image
Hai semua..
Sihat?
Aku sesebe*selsema r..ayak!
Tak kisah r..janji stil boleh bernafas, makan, berjalan-jalan..alhamdulillah

Tetiba je hari ni aku nak ajar cara korang camner nak top up secara manual..
Di sebabkan aku ni penjual top up tegar hahahahaha
Bila aku masukkan orang top up, kadang-kadang tu top up sampai dalam bentuk pin.
Dah sudah dorang tanya aku. Aku pon lupa juga. Maklum la sekarang semua da senang..kan

Sememangnya sekarang nak top up da mudah.
Pergi je kedai cakap “maxis 5” ko bayar, sat gi masuk je dah..

Tapi tiba-tiba sever down..top up kad je ade..nak beli ke tak?
Beli la kan. Tapi puas tanya macam mana ek nak top up..hahahhahaha*gelak lagi!

Dari sumber-sumber yang aku search, macam ni la caranya (sila rujuk dibawah ni ye) & aku selitkan lagi cara semak baki..*baikkan aku hahhahaha




Cara reload pin
*111*14-digitpin# tekan call/send

Cara reload hottiket
*105*16-digitpin# tekan call/send

Cara semak
*122#

Cara semak bagi untuk hottiket
*129#



Cara reload pin
*122*16-digitpin# tekan call/se…

Petua untuk si suami

1. Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin menyatakan "I Love You".

2. Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. Sekali sekala Tolong kemaskan katil dan bilik tidur.

4. Tolong terbalikkan stokin atau seumpamanya untuk memudahkan isteri mencuci. Tolong buang sampah tanpa disuruh.

5. Bila keluar out station, telefon isteri untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat sampai.

6. Tunjukkan kepimpinan yang baik, suami adalah ketua rumahtangga dan pendidik. - semestinya

7. Berdiskusi dari semasa kesemasa, jangan ketepikan pendapat isteri.

8. Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

9. Sokong pendapat isteri sekiranya beliau bertentangan dengan pendapat orang lain, tetapi hendaklah secara rational bukannya mengiyakan semuanya...... sekiranya pendapat isteri anda salah, betulkannya.

10. Urut-mengurut isteri atau seumpamanya dari masa …

Belajar Kawal Perasaan Dari Lelaki

Image
hye semua..
aku tak ingat aku amek mne la benda ni..

jom..bace sesame..
sesuai untuk perempuan yang emo2 hahahahaha mcam aku..jangan cakap aku je k..perempuan mmg lebih emosi.. betulkan?? huhuhuhu

Lelaki tidak pernah rasa simpati pada diri mereka sendiri. Kalau mereka putus cinta, tidak pernah terbawa-bawa dan bila bertemu kawan, bertanyakan teman wanitanya,dengan selamba mereka jawab

''Oh, aku dengan dia dah putus.''

Kemudian mereka berlalu minum teh tarik. Berlainan pula dengan gadis. Mereka lebih banyak yang menjawab,

''Tolong, jangan tanya pasal mamat tu lagi!''


Lelaki melihat masalah utama ialah kehidupan mereka. Bagaimana nak teruskan kehidupan, nak cari kerja dan sebagainya biarpun hubungan cinta sudah putus. Gadis lebih memikirkan 'hubungan percintaan' mereka yang terputus, kenapa mesti jadi begitu!


Pada lelaki ada teman wanita, satu bonus. Gadis pula merasakan mesti ada teman lelaki, kalau tidak hidup tak lengkap.


Tanpa teman wanita, lelaki m…

Kereta Town..|auto =)

Image
Hye semua..

Siapa pernah bawa kereta angkat tangan…
Mesti la ramai..tapi yang naik shj lagi ramai..he2.

Korang mesti tau kan ada 2 jenis transmisi kereta
1 kereta manual, yang ke 2 kereta automatic @ kereta town.

Ok, hari ni aku nak ajar korang cara drive menggunakan kereta town ni..huhuhu

Kenapa kereta town? Entah aku pon tak tau. Mungkin sebab kereta ni sesuai untuk kawasan Bandar yang bz.*agaknya la..he2

Bawa kereta Auto sangat mudah. Sebab tak payah tukar clash & gear macam kereta manual.

Walaupon senang, ada juga yang takot nak bawa kereta auto ni..huhuhu

Selalunya gear pada kereta auto macam ni





Lainkan dari kereta manual?

Ade lagi yang lain.. kereta auto Cuma ade 2 padal kaki..iaitu break & minyak

ini rajah gambaran pedal kereta manual..


ini rajah gambaran pedal kereta Auto..


Pada dashboard meter tercatat symbol2 huruf & no2 pada gear
P (parking)
R (reverse)
N (natural / free gear)
D (drive)
2 (speed/gear 2)
L (low /gear 1)


Penerangan Gear.


P Biasanya di gunakan semasa kereta dalam keada…

Tips popularkan blog

tadi aku berjalan2 sekali, terjumpa kat blog NurulChumel tips ni..blog dia pon da nak mencecah 1k follower. agak2 berapa dia dapat ek? ehmm rugi tak dapat join Bloggers Gathering at Melaka..

macam2 boleh tanya dorang yang da expert ni kan. Aku sampai sekarang still tahap tu je. Walaupon follower da meningkat. Duit nuff still tak naik. kenapa ye??

ni aku copy dari blog NurulChumel. Hope boleh jadi panduan tuk korang & aku juga yang baru dalam bab2 blog ni.

"Jom! I share sedikit tips untuk melariskan or popularkan blog korang supaya blog korang akan dapat earn pendapatan yang lumayan hanya dengan melibatkan diri dalam blogging." kata NurulChumel
Blogging dengan sihat. Jangan lah blogging semata-mata untuk melepaskan rasa marah dan tidak puas hati korang kepada seseorang itu. Akibatnya, readers akan berasa tidak selesa dan mula menjauhkan diri dari blog korang. Rajin. Korang kena rajin lah pergi ke blog-blog yang lain. Tak kisah lah kalau korang suka ke tidak. Cukup denga…

Mata & Cermin Mata Ku

Image
Menghilangkan sakit Mata

Sekiranya anda mengalami sakit mata (merah tu..) tentunya anda akan merasa rimas dan tidak selesa. Untuk menghilangkannya titiskan susu ibu ke dalam mata 2-3 titik sekerap yang mungkin dengan menggunakan sudu. Insya-Allah, sakit mata merah akan beransur pulih.


Menyegarkan Mata

Ambil timun yang telah dihiris. Lekapkan pada kelopak mata
Pejamkan mata utk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.


Menghilangkan Lebam Mata

Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur.

- a.t.a.u -

Sapukan bahagian lebam itu dengan air perahan limau nipis. Lakukan beberapa kali.


Menjaga Kesihatan Mata

1. Setiap kali mandi atau berwuduk, pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Memang mata kita akan terasa pedih sikit. Walaupun tiada kajian saintifik mengenai petua ni, tapi setelah …

camne nk lupakan org yg pnh kte syg?

Image
wow!!

1 soalan menarik yang seseorang ajukan pada aku..

macam mana nak jawab ye?

banyak juga aku search tadi..

antaranya:
- buang / bakar pemberian orang tersebut
- buang no phone
- buang ym
- buang r ape yg berkait.

yup tu mmg betul.
tapi macam mana kalau yang da lame
da lame bersama..

kuar same
makan same
gaduh same
holiday same*cume blm tido & mandi sme jer..hahahahaha

ha yang tu macam mana?

da kompom buang la ape pon..tapi HATI?
boleh buang HATI?
boleh buang PERASAAN?

jawapannya TIDAK..

SAKIT masih ade..

TAPI

semua bergantung atas kita..
kita yang boleh merubah perasaan itu

INGAT! dia da bahagia..

Buat ape kita nak siksa diri ingatkan dia

sedangkan dia DAH TINGGALKAN kita..

Mengadu pada ALLAH..
Yakinlah tiada satu pun dapat memudaratkan/memberi syafaat kpd kita melainkan ALLAH..
Banyakkan berdoa pada ALLAH..
moga2 Di beri kekuatan untuk awkk menghadapi dugaan ini..

Melupakan sesorang itu susah..Sbb ia tetap ada dalam minda kita..
Cuma banyakkan berdoa dan bergaul dengan org yg soleh..
Sekurang2nya ia salah sa…