Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

Tuesday, February 28, 2012

Tips Kehamilan Trimester Kedua

Jom Baca tips Ibu Mengandung ni..
aku copy dari sini



* Jangan mengambil barang dengan cara membongkok.

* Hindari aktiviti yang berat, seperti mengangkat beban berat, menarik secara berlebihan, mendorong berat, memanjat, jogging dalam waktu lama.

* Jangan melakukan perubahan aktiviti secara mendadak, misal memutar tubuh dengan cepat atau meloncat-loncat, kerana akan membahayakan janin dan ibu hamil akan mengalami kram otot.

* Perbanyaklah istirehat kerana beberapa organ vital di dalam tubuh ibu hamil seperti jantung, hati, ginjal, dan paru-paru bekerja lebih keras

* Mulailah merawat payudara agar produksi ASI berlimpah. Selalu bersihkan puting susu dan pijit-pijitlah daerah sekitar payudara dengan baby oil atau krim khusus payudara agar pembengkakan atau peradangan saat menyusui bayi dapat dihindari.

* Gunakan Bra yang mampu menyangga payudara dengan nyaman, menyerap keringat, dan tidak menimbulkan rasa sakit.

* Biasakan mandi dengan air hangat agar otot-oto rileks dan ibu hamil dapat cepat tertidur atau beristirehat.

* Bila ibu hamil hendak beristirehat, duduk atau tidur, sebaiknya posisi kaki lebih tinggi dibanding tubuh agar peredaran darah dalam tubuh tidak hanya mengumpul di daerah kaki sehingga pembengkakan atau varises dapat terhindar.

* Gunakan sepatu bertumit datar.

* Hindari makanan yang digoreng atau pedas.

* Perhatikan posisi tidur ibu hamil. Sebaiknya posisi tidur ibu hamil tidur dengan posisi miring ke sebelah kiri dengan posisi pinggang dilapik dengan bantal.

* Perhatikan sikap tubuh. sikap tubuh calon ibu saat berdiri, berjalan, duduk, dan tidur yang baik adalah tidak condong ke belakang kerana dapat menyebabkan tulang punggung melengkung sehingga tulang belakang sakit

* Sebaiknya ibu hamil makan dalam kuantiti kecil namun kerap.

* jangan tidur setelah makan, kerana menyebabkan perut menjadi panas sehingga daya kerja perut menurun dalam menyerap makanan

* Sebaiknya ibu hamil jangan berdiri terlalu lama (> 1 jam) kerana dikhawatirkan mengalami pembengkakan yang cukup signifikan di daerah kaki atau pengsan.

* Selalu berpikir positif selama menjalani masa-masa kehamilan dan hindari depresi atau stress.


walaupon begitu aku sampai sekarang suka melompat2 macam mana tu? hahahaha
pikir macam2..sedey..hohohohoho

Thursday, October 27, 2011

Top Up about

Hai semua..
Sihat?
Aku sesebe*selsema r..ayak!
Tak kisah r..janji stil boleh bernafas, makan, berjalan-jalan..alhamdulillah

Tetiba je hari ni aku nak ajar cara korang camner nak top up secara manual..
Di sebabkan aku ni penjual top up tegar hahahahaha
Bila aku masukkan orang top up, kadang-kadang tu top up sampai dalam bentuk pin.
Dah sudah dorang tanya aku. Aku pon lupa juga. Maklum la sekarang semua da senang..kan

Sememangnya sekarang nak top up da mudah.
Pergi je kedai cakap “maxis 5” ko bayar, sat gi masuk je dah..

Tapi tiba-tiba sever down..top up kad je ade..nak beli ke tak?
Beli la kan. Tapi puas tanya macam mana ek nak top up..hahahhahaha*gelak lagi!

Dari sumber-sumber yang aku search, macam ni la caranya (sila rujuk dibawah ni ye) & aku selitkan lagi cara semak baki..*baikkan aku hahhahaha




Cara reload pin
*111*14-digitpin# tekan call/send

Cara reload hottiket
*105*16-digitpin# tekan call/send

Cara semak
*122#

Cara semak bagi untuk hottiket
*129#



Cara reload pin
*122*16-digitpin# tekan call/send

Cara semak
*124#



Cara reload pin
*123*16-digitpin# tekan call/send

Cara semak
*126#





Cara reload pin
*138*14-digitpin# tekan call/send

Cara semak
*118#




Cara reload pin
*122*16-digitpin# tekan call/send

Cara semak
*133#



Sekian..hope dapat membantu ngeeeeeee =D

Monday, September 5, 2011

Petua untuk si suami

1. Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin menyatakan "I Love You".

2. Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. Sekali sekala Tolong kemaskan katil dan bilik tidur.

4. Tolong terbalikkan stokin atau seumpamanya untuk memudahkan isteri mencuci. Tolong buang sampah tanpa disuruh.

5. Bila keluar out station, telefon isteri untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat sampai.

6. Tunjukkan kepimpinan yang baik, suami adalah ketua rumahtangga dan pendidik. - semestinya

7. Berdiskusi dari semasa kesemasa, jangan ketepikan pendapat isteri.

8. Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

9. Sokong pendapat isteri sekiranya beliau bertentangan dengan pendapat orang lain, tetapi hendaklah secara rational bukannya mengiyakan semuanya...... sekiranya pendapat isteri anda salah, betulkannya.

10. Urut-mengurut isteri atau seumpamanya dari masa kesemasa.

11. Peluk dan belai isteri sekali-sekala tanpa implikasi seksual.

12. Sabar dan tenang bila mendengar cerita dan masalah isteri.

13. Pamerkan kasih sayang bila dikhalayak ramai. Jangan abaikan isteri atau tinggalkan beliau jauh bila berjalan.

14. Bila berpegang tangan, jangan biarkan tangan longlai.

15. Buatkan air minuman atau seumpamanya sekali-sekala.

16. Bila makan diluar, jangan harapkan isteri sahaja yang memilih tempat untuk makan.

17. Sabar bila isteri terlambat sedikit atau dengan tiba-tiba ingin menukar baju yang dipakai atau menukar rancangan.

18. Beri perhatian yang lebih pada isteri dari orang lain dikhalayak ramai.

19. Lebihkan isteri anda dari anak-anak.

20. Belikan hadiah kecil dari semasa kesemasa seperti minyak wangi, jamu atau umpamanya, kad-kad ucapan juga dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang dengan isteri.



sekadar perkongsian..tapi saye lagi ske suami saye macam sekarang..I Love You Sayang!

Friday, April 15, 2011

Belajar Kawal Perasaan Dari Lelaki

hye semua..
aku tak ingat aku amek mne la benda ni..

jom..bace sesame..
sesuai untuk perempuan yang emo2 hahahahaha mcam aku..jangan cakap aku je k..perempuan mmg lebih emosi.. betulkan?? huhuhuhu

Lelaki tidak pernah rasa simpati pada diri mereka sendiri. Kalau mereka putus cinta, tidak pernah terbawa-bawa dan bila bertemu kawan, bertanyakan teman wanitanya,dengan selamba mereka jawab

''Oh, aku dengan dia dah putus.''

Kemudian mereka berlalu minum teh tarik. Berlainan pula dengan gadis. Mereka lebih banyak yang menjawab,

''Tolong, jangan tanya pasal mamat tu lagi!''


Lelaki melihat masalah utama ialah kehidupan mereka. Bagaimana nak teruskan kehidupan, nak cari kerja dan sebagainya biarpun hubungan cinta sudah putus. Gadis lebih memikirkan 'hubungan percintaan' mereka yang terputus, kenapa mesti jadi begitu!


Pada lelaki ada teman wanita, satu bonus. Gadis pula merasakan mesti ada teman lelaki, kalau tidak hidup tak lengkap.


Tanpa teman wanita, lelaki memikirkan tentang kerjaya, sukan, keluar dengan teman dan mendengar muzik.


Bila putus cinta, lelaki anggap gadis itu tidak sesuai untuknya dan dia tinggalkan gadis itu untuk cari gadis yang lain.


Lelaki tidak suka membincangkan isu peribadi kerana tidak suka merosakkan emosi, hingga ada ungkapan , 'lelaki tidak suka mendengar dan wanita tidak tahu baca peta.'


Lelaki berani bersumpah yang mereka tidak kecewa ditinggalkan teman wanita, walhal mereka sebenarnya sedih dan terluka.


Lelaki tidak menangis macam budak kecil kerana mereka tidak pernah bersimpati pada perasaan.


Lelaki tidak menganggap putus cinta satu truma atau sejarah sebaliknya gadis merasakan ia truma dalam hidup mereka.

Friday, February 25, 2011

Kereta Town..|auto =)

Hye semua..

Siapa pernah bawa kereta angkat tangan…
Mesti la ramai..tapi yang naik shj lagi ramai..he2.

Korang mesti tau kan ada 2 jenis transmisi kereta
1 kereta manual, yang ke 2 kereta automatic @ kereta town.

Ok, hari ni aku nak ajar korang cara drive menggunakan kereta town ni..huhuhu

Kenapa kereta town? Entah aku pon tak tau. Mungkin sebab kereta ni sesuai untuk kawasan Bandar yang bz.*agaknya la..he2

Bawa kereta Auto sangat mudah. Sebab tak payah tukar clash & gear macam kereta manual.

Walaupon senang, ada juga yang takot nak bawa kereta auto ni..huhuhu

Selalunya gear pada kereta auto macam ni





Lainkan dari kereta manual?

Ade lagi yang lain.. kereta auto Cuma ade 2 padal kaki..iaitu break & minyak

ini rajah gambaran pedal kereta manual..


ini rajah gambaran pedal kereta Auto..


Pada dashboard meter tercatat symbol2 huruf & no2 pada gear
P (parking)
R (reverse)
N (natural / free gear)
D (drive)
2 (speed/gear 2)
L (low /gear 1)


Penerangan Gear.


P Biasanya di gunakan semasa kereta dalam keadaan parking. Samada parking biasa, mahupun parking berbukit.
R kegunaanya sama seperti R pada kereta manual..iaitu untuk reverse (mengundur)
N natural atau kata lain free gear.
D drive
2 & 1 selalunya gear ni diguna untuk speed, atau di kawasan berbukit.

Ada juga kereta auto susunan gear yang berbeza macam ni ..



Ape2 pon fungsi tetap same. Cuma ada tambahan gear sahaja.

Kalau diperhatikan, sesetengah kereta automatik, mempunyai butang kecil di gear *cecari..huhu
Itu dikenali sebagai O/D button. Tu nick namenya..kalau full namenya OverDrive Button =D
Kalau x silap aku la..O/D button ni biasenya da pada kereta auto yang hanya mempunyai gear simple macam gambar pertama.


O/D button? Info from CucuTokWan


Butang tu, bila kita start enjin kereta, kereta anda biasanya akan dalam keadaan overdrive ON, bila anda tekan butang tu, ia akan OFF fungsi overdrive kereta anda.


Gambar di atas menunjukkan keadaan meter dashboard semasa fungsi overdrive sedang ON.


Gambar diatas pula menunjukkan keadaan meter dashboard semasa fungsi overdrive sedang OFF.

Overdrive sebenarnya buleh dibayangkan sebagai kereta anda sedang hidup dengan 4 gear.

Kalau sesiapa yang pernah bawak kereta manual, mesti tahu kereta manual ada 5 gear kan? Gear yang paling tinggi adalah gear 5 (ada yang hanya mempunyai 4 gear). tapi itu untuk kereta manual.

Untuk kereta automatic pula, kebiasaannya gear yang paling tinggi adalah gear 4! Dan gear 4 itu buleh kita anggap sebagai overdrive ON. Bila kita OFF overdrive, bersamaan gear 4 telah dimatikan, dan kita telah turun ke gear 3. Sebab tu bila kita OFF overdrive, meter RPM kita akan naik tinggi. Sama la jugak kalau kereta manual, kita turunkan gear semasa bergerak, meter RPM pun akan naik tinggi. So dah buleh bayangkan camne overdrive bertindak?

Itu cuma anggapan je la, lebih senang faham fungsi overdrive bila kita anggap begitu. Tapi yang sebenarnya adalah begini......

Gear automatic sebenarnya hanya mempunyai 3 gear!! Maka dengan 3 gear sahaja, apabila anda memecut dengan kelajuan 100kmh kat highway, meter RPM anda akan mengaum.
Kalau bawak manual pun, gear 3 ini kita bawak masa 40kmh ke 55kmh je, bila dah masuk 60kmh, kita pun tukar ke gear 4 kan?

Tapi untuk kereta auto, bila dah 60kmh, tak ada gear yang lagi tinggi selain gear 3, maka overdrive akan mengambil alih tugas dengan menyalurkan gear tambahan di transmisi anda sebagai gear ke-4.

Selain itu, overdrive akan memastikan yang pusingan ratio kereta anda berlainan. Pusingan tayar akan lebih daripada pusingan drivesyaft supaya enjin tidak perlu bekerja keras untuk memusingkan tayar, sebab itu ketika ini meter RPM akan jatuh. Tetapi, kelemahan pada overdrive yang ON ini adalah, torque yang dihasilkan akan rendah. Ibaratkan kita cuba mula pecut dengan gear 5 semasa memandu kereta manual. sudah pasti sukar untuk memotong kenderaan lain.

Minyak kereta dan torque adalah perkara penting mengenai overdrive ini. Kereta auto yang mempunyai fungsi overdrive sudah pasti menggunakan minyak yang kurang daripada kereta auto yang tiada fungsi overdrive. Sebab itu, kalau anda menggunakan wira auto 1.5, anda akan dapati ia menggunakan minyak sama banyak seperti kereta sedan 2.0 yang ada fungsi overdrive.


Apa kelebihan overdrive?

1. Keadaan ON: Menjimatkan minyak. Semasa bergerak di lebuhraya, momentum kelajuan sudah cukup untuk maintain kelajuan kereta anda. Apabila overdrive ini dalam keadaan ON dan bertindak, ia akan meletakkan transmisi dalam gear tambahan dan ini akan merendahkan pusingan enjin anda dengan mengurangkan pusingan ratio enjin dan drivesyaft. Maka enjin tidak perlu bekerja keras dan ini sudah pasti menjimatkan minyak kereta.

2. Keadaan OFF: Semasa anda menuruni bukit, overdrive yang ON akan membuatkan transmisi anda bergerak lancar tanpa sebarang halangan. Ini akan menyebabkan kereta anda bergerak bertambah laju semasa menuruni bukit. Sekiranya overdrive ini OFF, pergerakkan akan menjadi perlahan disebabkan gear yang rendah digunakan, dan ini akan membantu anda mengawal pergerakkan kereta anda dengan lebih selamat.

3. Keadaan OFF: Memberi lebih torque kepada kereta anda. Semasa kita hendak memotong kereta lain ataupun semasa menaiki bukit, Overdrive yang OFF akan memberi kita lebih kuasa torque untuk menggerakkan kereta. Ini kerana, semasa overdrive ON, torque menjadi rendah akibat daripada gear tambahan yang digunakan. Maka apabila anda ingin pecutan lebih, OFF kan overdrive anda. Namun sebaliknya kereta anda akan makan minyak lebih sikit ler..

Maka, daripada kelebihan dan kelemahan fungsi overdrive diatas, dapatlah kita agak bila nak ON overdrive dan bila nak OFF overdrive.

Kata CucuTokWan “Pada pendapat saya dan cara memandu saya sendiri, saya akan sentiasa OFF overdrive semasa saya memandu semasa menaiki dan menuruni bukit dan juga ketika hendak memotong kenderaan lain. Selebihnya saya akan membiarkan kereta saya dalam keadaan overdrive ON. Sebenarnya ada juga orang yang akan OFF overdrive semasa kesesakkan jalanraya dan memandu dibawah 50kmh. Itu semua terpulang kepada cara pemanduan masing-masing. Mana kaedah yang dirasakan akan menjimatkan minyak kenderaan anda, buleh anda lakukan.”

Haaaaa same with me =)

Ok hope korang faham ye..
tq to CucuTokWan


Oh ye sebelum aku mengakhiri entry ni..
Ade beberapa info untuk yang mengunakan town car ni.

Jika gear di tolak pada kedudukan D kereta akan bergerak sendiri tanpa menekan minyak. Tapi pergerakannya perlahan la.. Keadaan ini berlaku ketika kereta berada di kawasan yang rata. Means kalau kat bukit korang kena tekan minyak baru kereta bergerak..kalau tak macam tu je la or kereta akan mengundur..huhuhuhu
Ingat! Gear revers kereta auto berada di kedudukan hadapan..Jangan salah pulak!
Bila dah start kereta terus je masuk gear drive @ D..means gear tertinggi kereta. Ikot kereta ade yang tanda D, ada D3 ada la yg D4..ikot la asal yang tertinggi.
Sebelum masuk gear pastikan korang tekan break..hold..then masuk gear..baru lepaskan break slow2. Tekan minyak dan kawal pemanduan..
Handbreak jangan lupa turunkan.
Tau tak korang..kereta auto ni. Boleh bergerak tanpa menurunkan handbreak? Ya! Memang betul. Tapi rosak la breakpad!
Korang boleh tukar gear dari “D” ke “3″, “2″, or “L” utk mengawal kelajuan ( tanpa brek) dalam keadaan tertentu seperti mendaki, kesesakan lalu lintas dan hujan.


Ok kesimpulan step memulakan pemanduan dengan kereta auto..
1. Start enjen
2. Tekan break.. hold
3. Masuk gear D (gear tertinggi)
4. lepaskan break slow2
5. Tekan minyak dan kawan pemanduan

berhati-hati di jalan raya ye...

Sunday, February 13, 2011

Tips popularkan blog

tadi aku berjalan2 sekali, terjumpa kat blog NurulChumel tips ni..blog dia pon da nak mencecah 1k follower. agak2 berapa dia dapat ek? ehmm rugi tak dapat join Bloggers Gathering at Melaka..

macam2 boleh tanya dorang yang da expert ni kan. Aku sampai sekarang still tahap tu je. Walaupon follower da meningkat. Duit nuff still tak naik. kenapa ye??

ni aku copy dari blog NurulChumel. Hope boleh jadi panduan tuk korang & aku juga yang baru dalam bab2 blog ni.

"Jom! I share sedikit tips untuk melariskan or popularkan blog korang supaya blog korang akan dapat earn pendapatan yang lumayan hanya dengan melibatkan diri dalam blogging." kata NurulChumel

  • Blogging dengan sihat. Jangan lah blogging semata-mata untuk melepaskan rasa marah dan tidak puas hati korang kepada seseorang itu. Akibatnya, readers akan berasa tidak selesa dan mula menjauhkan diri dari blog korang.
  • Rajin. Korang kena rajin lah pergi ke blog-blog yang lain. Tak kisah lah kalau korang suka ke tidak. Cukup dengan tinggalkan pesan 'Hi!', pastinya owner blog tersebut akan berasa selesa dengan korang. Korang juga pasti akan mendapat kunjungan balas dari blog tersebut.
  • Join mana-mana gathering bloggers untuk berkenalan dengan bloggers lain. Pastinya tidak rugi sebab bloggers yang korang jumpa tu confirm akan melawat blog korang bila korang dah exchange url blog korang kan?
  • Join lah contest yang dianjurkan oleh bloggers lain supaya blog korang dikenali.
  • Jangan jadi silents readers je. Bila korang dah lawat blog lain, dah baca artikel blog itu, rajin-rajinkan lah diri korang untuk komen artikel tersebut.
  • Jangan sombong. Ini penting sebab kalau kita sombong, semua orang tak suka.
  • Selalu update entri. Tapi, pastikan entri yang korang update tu berfaedah. Jangan lah entri yang tak bermoral. Kalau boleh, elakkan lah berpolitik dalam blog.
  • Fikir positif. Dengan berfikiran positif, korang boleh hasilkan idea-idea yang bernas dan bermutu tinggi.
  • Tak perlu cantik, tapi perlu cerdik. Tapi biar cerdik, asalkan jangan menipu!

creadit to NurulChumel

Thursday, November 18, 2010

Mata & Cermin Mata Ku



Menghilangkan sakit Mata

Sekiranya anda mengalami sakit mata (merah tu..) tentunya anda akan merasa rimas dan tidak selesa. Untuk menghilangkannya titiskan susu ibu ke dalam mata 2-3 titik sekerap yang mungkin dengan menggunakan sudu. Insya-Allah, sakit mata merah akan beransur pulih.


Menyegarkan Mata

Ambil timun yang telah dihiris. Lekapkan pada kelopak mata
Pejamkan mata utk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.


Menghilangkan Lebam Mata

Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur.

- a.t.a.u -

Sapukan bahagian lebam itu dengan air perahan limau nipis. Lakukan beberapa kali.


Menjaga Kesihatan Mata

1. Setiap kali mandi atau berwuduk, pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Memang mata kita akan terasa pedih sikit. Walaupun tiada kajian saintifik mengenai petua ni, tapi setelah mengamalkannya beberapa lama, alhamdulillah setakat ni mata saya belum rabun lagi biarpun berjam-jam di depan komputer.

2. Untuk menyegarkan mata yg letih atau rasa gatal-gatal akibat sakit mata, ambil beberapa helai daun sirih muda, basuh bersih-bersih. Ramas-ramaskan sampai lumat dan didihkan seketika. Tapis airnya dgn kain bersih ke dlm mangkuk dan biar hingga suam-suam kuku. Lepas tu rendamkan atau jiruskan terus pun boleh, pd mata anda sambil kelip-kelipkan mata berulang kali. Insya Allah mujarab.Tapi yang ni leceh sikit sebab sekarang ni susah nak cari daun sirih.

3. Amalkan senaman utk mata anda. Bukan badan je perlukan senaman, mata pun perlu bersenam juga. Caranya:

Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan anda, kemudian beransur-ansur lihat pula objek yg lebih jauh, dan jauh, jauh lagi, sejauh-jauhnya la. Lepas tu balik semula beransur-ansur lihat objek yg berdekatan anda. Ulang proses ini beberapa kali sampai anda naik bosan atau naik menyampah jangan sampai naik angin dah la ye. Dlm proses tadi sekiranya anda ternampak satu objek menarik(misalnya ada awek cun melintas) bolehlah fokuskan sekejap pd objek tu(kira senaman mata gak tu), tapi jangan tengok lama-lama ye, berdosa hehe dan mata anda juga berisiko utk terkena lontaran objek-objek berbahaya.

Gerakkan mata anda ke kanan semaksimum mungkin,berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah (sampai mata naik juling), beransur-ansur lajukan proses ini.

Setelah 1-2 jam di depan komputer, berhenti sekejap, lihatlah objek-objek berwarna hijau di luar rumah anda, seperti pokok-pokok dsb, sesungguhnya warna hijau itu menenangkan & merehatkan mata anda.

4. Amalkan makan makanan yg kaya dgn vitamin A & C- susu, sayur(terutama carrot & brokoli) dan buah2an (terutama aprikot & anggur) dsb.

5. Elakkan melihat benda-benda yg tak sepatutnya dilihat terutamanya di internet ni macam-macam bahan yg boleh merosakkan mata & minda anda hehe, faham-faham sendirilah ye.





Bersihkan Cermin Mata
Bagi yang memakai cermin mata tidak perlu membazirkan wang membeli ’spectators washer’. Cuma ambil sebarang jenama shampoo rambut yang mengandungi bahan sodium laurenth sulphate dan rendamkan bingkai cermin mata di dalamnya bersama sedikit air. Dalam masa 15 minit sisa kotoran akan hilang seperti bingkai cermin mata baru.

-a.t.a.u-

Untuk memastikan cermin mata agar tidak kabur dan lebih jelas, gosokkan sedikit jus limau nipis pada kacanya.Bilas dengan air bersih dan lap dengan kain lembut yang bersih

info from here n here

Tuesday, October 26, 2010

camne nk lupakan org yg pnh kte syg?

wow!!

1 soalan menarik yang seseorang ajukan pada aku..

macam mana nak jawab ye?

banyak juga aku search tadi..

antaranya:
- buang / bakar pemberian orang tersebut
- buang no phone
- buang ym
- buang r ape yg berkait.

yup tu mmg betul.
tapi macam mana kalau yang da lame
da lame bersama..

kuar same
makan same
gaduh same
holiday same*cume blm tido & mandi sme jer..hahahahaha

ha yang tu macam mana?

da kompom buang la ape pon..tapi HATI?
boleh buang HATI?
boleh buang PERASAAN?

jawapannya TIDAK..

SAKIT masih ade..

TAPI

semua bergantung atas kita..
kita yang boleh merubah perasaan itu

INGAT! dia da bahagia..

Buat ape kita nak siksa diri ingatkan dia

sedangkan dia DAH TINGGALKAN kita..

Mengadu pada ALLAH..
Yakinlah tiada satu pun dapat memudaratkan/memberi syafaat kpd kita melainkan ALLAH..
Banyakkan berdoa pada ALLAH..
moga2 Di beri kekuatan untuk awkk menghadapi dugaan ini..

Melupakan sesorang itu susah..Sbb ia tetap ada dalam minda kita..
Cuma banyakkan berdoa dan bergaul dengan org yg soleh..
Sekurang2nya ia salah satu cara leh lupakan sesorang tu..



Ni Cara terbaik untuk melupakan seseorang.


Jauhkan diri daripada jumpa dia
Jangan contact dia.
Delete nick dia from YM korang.
Hindarkan diri dari "lepak" dengan dia.
Tak yah laa dok cerita pasal dia 24 jam.Hal ini mungkin akan menggembirakan anda di saat anda bercerita tu tapi kesan jangka panjang ialah, dengan mengingati dia , hati anda yg terluka itu akan bertambah dalam lukanya..*ni la aku..slalu mcm ni..sakit ooo
Kalau boleh delete Friendster dia skali agar profile dia tak muncul kat FS korang everytime dia update FS.
Fikirkan semua sifat-sifat buruk dia yang korang rasa tak worth pun untuk diminati
Stop thinking that he/she is sweet. Tak de sweet nye derrr orang yang tak nampak keistimewaan kita kan.....
Ingat...hanya sayang orang yang sayang kita sahaja.
Berusaha untuk buang terus dia dari ingatan.
Tak yah laa nak "berkawan" dengan dia dengan harapan dia akan merubah fikiran.Kalau boleh lupakan dia terus dan anggap je dia dah mati.
Tumpukan perhatian kepada life anda.
Anggap sahaja bukan anda yg bermasalah tapi dia.
Tok sah laa letak org yg tinggalkan kita or treat kita cam sampah sebagai ratu/putera hati kita.Pertama,orang yg lukakan kita tak layak punmendapat tmpt yg istimewa dalam hati kita.Kedua,kalau anda tak buang org tu dari hati korang,korang akan terlepas cinta lain yang mungkin lebih hebat daripada ex korang yang sah2 tak sayangkan korang tu.
Akhir sekali tabahkan hati dan sentiasa ingat mana2 lelaki/perempuan pun bertuah memilih anda sebagai teman hidup kerana anda adalah seorang yang tabah menempuh dugaan hidup dan tidak gentar dan tidak bosan hidup secara solo.Malah anda sentiasa happy solo atau berpasangan.......Anda seorang yang kreatif.Anda mampu mencipta kegembiraan seorang.Tambahan pula, sikap anda yang matang dan optimistic itu mampu menarik perhatian pasangan yg lebih menghormati dan menyayagi anda.Siapa yang tidak kagum dengan orang yang pernah jatuh berkali-kali,tetapi mampu bangun semula dari setiap kegagalannya dan hidup seperti biasa secara normal.....


aku ckp je & belajo gak cikit2..aku pon manusia..tak terlepas dari sume ni..btul x?? =)