Showing posts with label postNatal. Show all posts
Showing posts with label postNatal. Show all posts

Friday, June 20, 2014

Kena tahan wad juga

Hye semua..

Cerita aku bersambung lagi..
Masa tengah mengandung aku berangan-angan lepas bersalin petang boleh balik
Tapi memang berangan pon.. yelah masa anak 1st aku kena tahan wad.
Kali ni pon kena tahan..*mengeluh..tak baik!

Sebelum tu..
Aku bersalin Khamis 8:20 malam, 17 April..
1 hari sebelum besday mama
Lepas bersalin aku tak boleh nak tido..sakit tu tak.
Tapi teringat-ingat Alya.
Sempat tengok fb, sempat bagitau aku dah besalin kat wasap..*pelik hehehe
Sempat tanya nurse, berapa lama kena tahan kalau operate ni?

5 Hari katanya...tidak!!!!!!!

Tak macam bersalin normal, baby terus dekat aku. Tapi kali ni baby orang jaga.
Aku keluar bilik bedah dalam pukul 9. Masa tu dorang tolak aku naik atas dengan baby & ditemani incik suami. Lepas tu dorang pengang baby. Dalam pukul 5 pagi kot*aku pon tak tengok jam baru aku dapat baby.

Macam Alya, teror dah menyusu. Tapi aku pulak tak keluar susu masa tu
Kali ni, susu keluar tapi baby tak pandai lak menyusu.
Setiap anak tu lain-lain ye Aregya oi!

Esoknya incik suami datang, mama, abah & Syamin..
Alya?? budak tak boleh masuk.. rindunya kat dia*sebak lagi

Nama baby, semalam lepas bersalin aku dah fikir dah nak bubuh nama ape & Incik suami pun setuju.
Pagi, bila dapat baby, terus aku panggil.. "Asalamualaikum Ariana"
Walaupon dah jadi ibu buat kali kedua.. aku still kekok..*pelik-pelik je aku ni kan

Ariana tak banyak songeh..Alhamdulillah.
Bius aku berkurang dalam tengah hari macam tu.
Masa tu barulah aku boleh rasa kaki aku.
Baru nak start jalan.
Terbongkok-bongkok aku berjalan, menggigil-gigil masa berjalan.
Nafas rasa pendek je.
Tak boleh nak berdiri lama.

Malamnya pulak, 18 April aku kena tukar katil.
Dah la tinggi..kalau 5 hari aku kena tahan macam mana aku nak hadap?
*nangis lagi

Masa leka kemas-kemas Ariana..
Perasaan serabut tu hilang..
Bila Ariana dah tido..mulalah aku sedih & lemah.
Menagis teringat Alya..

Tengah sayu ni..adik aku si Linda banyak hantar gambar-gambar Alya
Lagilah rasa nak meraung..peluk Ariana kuat-kuat..

Jap tu Syamin call..

Aku mengandung katanya!!!

hahahaha..
Camne ni? kata nak jadi bibik aku?
Dah pregnant lak dia..

Suka-suka, tak sedar bila masa aku tertido..

Wednesday, January 30, 2013

Selamat tinggal katil besi & selamat berpantang!

Hye semua..

Letih nak siapkan karangan huhuhuhu

Raya ketiga barulah aku keluar dari hospitalHujan mengiringi perjalanan kamiMacam mula-mula aku & en.suami sambut Alya MarissaAlya keluar je hujan pon turun..hujan rahmatBalik rumah serabut kit..*aku da start perubahan hormone ka?Ramai kerumon hohoho gimas makcik


Betul orang cakap, perempuan dalam pantang ni kena jaga dia betul2, emosi macam2 huh! Seram akuTapi sebenarnya kita sendiri pon kena kawal perasaan kitaKitakan ada akal fikiran..Jangan biarkan nafsu mengawal diriPesanan dari aku untuk aku huhuhu


Oklah..kalau nak cerita sebijik2 memang tak habis beb..Walaupon aku di jaga oleh mereka yang bekerja, tapi tetap perfect!Tapi aku kena angin jg..sebab kadang2 aku TAK NAK berstokin..rimas!!Ikot dan je aku mandi air biaseSebab aku malas nak jerit2 suh orang masakkan air panas tuk aku..Kalau ade, ade lah..



ringkasan aku masa berpantang.
 Aku ambil Set Bersalin SALINDAH..macam makan gula2 je..


 Berurut 6 Hari gedikkan..orang 3-4 hari sudah.Walaupon berurut LAMA..aku berurut lagi pada hari ke 41 kat kg suami 1 hari..membebel bidan tu *pangkat nenek Sebab dia cakap x kecut pon peranakan aku macam tak berusik*berurut Bukan senang nak cari tukang urut sekarang ni. Tukang urut ramai..tapi yang betul2 boleh urut? 1 hari aku urut kat kampung tu, YA ALLAH rasa nak mati.Pinggang aku yang ashik sakit tegak cikit huh! Kena juga aku makan ubat kampong yg dlm bentuk kapsul..agak panas r. x kisah la nak baik punya pasal

 Aku pakai bengkung panjang berlilit2 masa berurut 6 hari tu je.. xde spe nak lilit2 aku.

Dengan senang & pantasnya aku pakai sendiri Premium Beauty. Siang malam aku pkai..*untung la abah mama join Hai O dulu huhuhu
Bengkung moden zigzag


corset premium beauty

 benda yang aku paling takot..bentan..walaupun aku tak tau macam mana rasanya tapi dengar mama n kawan aku Donat cerita huh seram oooo..maka aku kurang minum air. Makan banyak pon takot.JANGAN GELAKKAN AKU OK!

 1st sampai rumah teruja nak mandi tapi..kalau nak mandi kena ada orang sebab baby nangis


 aku x dapat handle keadaan sampai nak menangis bila baby menangis

 mengalami nipple crack yang teruk. Aku tak pernah terfikir pasal bnda ni. Aku ingat baby hisap susu biase je. asal nak bagi susu je nagis sebab sakit teramat sangat


 mula-mula tengok perut..down! siap boleh cakap kat incik suami.. “ayah..ibu dah tak cantik” then sedih..

 takot giler nak makan nasi & minum air banyk2


 penah susukan baby sampai tekak kering sangat2

 rasa tak boleh handle aku tu sampai aku rasa aku tak boleh balik umah sendiri lepas pantang nanti..


 3 kali kena sembelit teruk..nasib ade Aloevera herbalife. 3 tutup aku minum..alhamdulillah..


"Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mencegah atau mengubat mana-mana penyakit"

 pernah kena demam bekak susu ya Allah, Dia je yang tahu..dalam keadaan yang lemah + demam. Menggigil-gigil. Dalam keadaan nipple yang sakit tu bagi juga susu meleleh air mata.
 Sepanjang pantang aku guna pad herba Avail. Memang besh sebab masa ni darah banyak & kurang selesa. Tapi pkai pad herba rasa segar je. Tak gatal!

yang merah tu sangat sesuai untung berpantang.. sebab dia lebar

 Untuk luka pula aku pakai minyak herbanika NR. Ni kawan aku yang ajar. Alhamdulillah cepat tangkup luka


Lemahnya aku ni kan?Be strong 2 be coming mummy di luar sana. Tapi lain orang lain rasa & pengalamannyaThis is my first time.. sebenarnya bila fikir balik aku sendiri nak gelak..hahahahahahahaha 



p/s: Corset Premium Beauty harga lelong. Barang baru. Nak habiskan stock =) boleh Msg/WhatApps 0133433567

pengedar bebas herbalife, pengedar bebas herbalife malaysia, pengedar bebas herbalife cheras, pengedar bebas herbalife sungai besi, pengedar bebas herbalife desa tasik, pengedar bebas herbalife bandar tasik selatan, pengedar bebas herbalife TBS, pengedar bebas herbalife bukit jalil, pengedar bebas herbalife sri petaling, harga herbalife, testimony herbalife, pakej herbalife, PGRM, TBS, Terminal Bersepadu Selatan, Diskaun Herbalife

Kisah2 keluar bilik bersalin..

Hye semua

5 bulan dah berlalu..
Tapi still rasa Alya Marissa baby macam dalam pantang..

Aku pon tak sabar nak cerita pasal keadaan aku sekarang..
Tapi cerita lama tak habis-habis.. huhuhu

Okes meh cerita laju2

Lepas nurse bagi aku baby, lame juga aku tunggu masa untuk keluar. Tak tau ape proses kat luar tu. Tapi lain pulak cerita kat luar..en suami tanya “lamanya sayang kat dalam. Buat ape?”
Aku, “Tak de buat ape, dorang bagi baby & Ira dok je dalam tu. Ira ingat syg uruskan proses yang lame”

Sebelum keluar aku kena tukar katil..ayoo susah nak bergerak rasa berat sangat. Dah tukar dorang tolak..ni kali kedua naik KATIL TOLAK huhuhuhu syok tapi macam seram.

Keluar bilik bersalin dapat uri *tak tau rupa macam mana sebab dalam plastic
Dapat hadiah*sebab baby 1 syawal beso gak hadiah
1st nampak muka en.suami..
Sampai depan pintu wad, nampak mama, abah adik2 senyum je aku macam nak cakap..
“mama abah..along dah jadi ibu..weh korang ni anak aku..” tapi tak larat & mengantuk lagi.

Sampai je kat katil, dah terus panggil ‘Alya Marissa’

Aku check poket aku..ape yang nurse tu bagi ek? Seluar Alya..hahaah gelak sendiri..dia kecik lagi mane muat pkai seluar. Pakai baju, pempers & bedung

Dia da menangis..nak susu..TAPI susu tak kuar =(
Mama da bising2 cakap aku xde susu..memang dah nak down tapi mengantuk mengatasi segalanya..
Aku susu kan juga dengan harapan nanti susu keluar..

Dah nak magrib tinggal aku sorang. En suami kena balik sebab nak basuh uri dan tanam. Then terpaksa datang balik sebab nak temankan aku ke toilet bersihkan diri. Pengorbanan…

Aku kena tahan wad 2 hari. Ingat esoknya boleh keluar tapi sebab masa aku mengandung dulu aku ade GBS positif maka 48 jam aku kena dok hospital. Doctor nak pantau baby. Rasa lama la sangat..