Showing posts with label EdayPurple. Show all posts
Showing posts with label EdayPurple. Show all posts

Tuesday, September 21, 2010

Akhirnya bercerita..

Huh..bz tul..
After Majlis aku agak keletihan..hamek ko..
1st time kot wat majlis beso macam ni..Dulu de tapi masa umi kawen tp aku br darjah 5..
Hahahaha..otak piker nak seronok je masa tu..
Tak de maknenya aku nak tolong2..
Tolong menyibuk de r.
Tapi aku de gak menyibuk kat majlis Cik Donat..(Sekarang da Jadi Puan Donat)
2 kali aku jadi pengapit..n wat majlis tu macam majlis sedara aku..
Family dia pon aku da kenal so x salah pon..ngeh3
Kalau aku cakap tu kembar aku pon orang caye..ade iras dok..

Berbalik cerita majlis aku..
Picture bnyak aku letak tp belum bercerita je kan..
Cukup r dengan ape yang aku da letak tu..kan kan kan..

Ape je aku nak cerita pasal majlis..Majlis aku biase je cuma agak kabut di permulaan. Sampai aku nanes (eeeee tak malu!)
Kenangan..so tuk simpanan aku dan orang yang hadir..ahak!

Owait..sebab aku ada de cikit pengalaman,
So aku nak kongsi.
Tak nak? Sila click kat atas skali sebelah kanan de tanda “X”
Sila buat sekarang.

Yang stay..yok habiskan perjalan entry ni..hahahaha


Untuk wat hantaran..


1. Kate pon tunang wat sesimple mungkin dan trust youself..you can do it..like me heheehe..TAPI KALAU BUDGET BESO..TEMPAH JE..SENANG XYAH PK..YG PENTING DUIT.

2. Better beli barang dulu before beli reben bagai..

3. Pastikan korang beli reben ke bunga ke kotak ke aper2 barang hiasan sekali..JANGAN BELI TU SIKIT LEPAS TU BELI LAGI..MAHAL TU!! Percaya r kata beta..reben, kotak n bla2 tu korang beli sikit je da beratus..adeh! PERCAYA R WEH.

4. GABUS..beli kat Nilai 3. Murah jer. Banyak bentuk..*besh3 Jangan p cari kat kedai kecik2..ianya sangat mahal.

5. Kalau nak buat sendiri pastikan korang ade glue gun..jangan lak pkai gam kertas tu..jenuh lah nk tampal n tunggu kering. Ha gam uhu tu pon ok gak. Remainder..Gam UHU x sesuai untuk gabus OK!

6. Benda2 len gunting, stepler, jarum peniti, jarum jahit, benang, pensel/pen..MESTI DE DEPAN KORANG.



Give tetamu..


Benda ni bergantung kat korang. Kalau korang wat majlis ala-ala kenduri kesyukuran..tak perlu r nak wat give. Takde orang nak kate pon. Cukup r jamu mereka makan. Kalau ikotkan aku xde give pon. Tapi di sebabkan de yang baik hati dan pemurah..so rezeki kawan2 aku r dapat give dari aku..tq to Cayang ku ini


Sesuatu yang penting..



Aku tak tau la..kalau salah sila r tegur

1. Cincin..WAJIB KE ADE DUA?
Aku rs tu tak perlu..sume bergantung pada lelaki & keikhlasan dia. Korang kena tau..tu trend or adat. kadang2 ade trend yang dikatakan adat. dan ada juga adat yang agak berat nak dia buat..*menyusahkan.. Jangan takot sangat pasal "ape orang nk kata". Duit kita..yang nak pakai pon kita..

2. LELAKI dilarang datang?
Dulu aku penah dengar ni..tapi kalau family lelaki tu jauh & hanya lelaki*bakal tunang
saje yang tau umah si perempuan..so tak salah kan kalau lelaki datang?
Yup tak manis datang..kununnya. Tapi lagi tak maniskan kalau dating selalu pengang2 tangan..peluk2. Lagipon lelaki tu datang dengan family..so tak salah kan?


3. Barang Hantaran..
- sirih junjung selalu kena ada untuk 2-2 pihak
(tau tak? ade abang kat tempat kerja aku cakap lagi tinggi sirih yang lelaki bagi kat perempuan lagi tinggi martabat perempuan tu pada lelaki tu..5thn lalu la..skarang aku tgk nama je SIRIH JUNJUNG...sirih pon tak nampak..)

- cincin untuk perempuan.
(ikut la nak bagi macam mana..tp kalau yang bagi 2 tu slalunya 1 tu akan murah cikit. Ade juga yang bagi gelang n cincin..ikut r masing2..jgn sampai terdengar si lelaki membebel dan ckap "susahnya hantaran nak tu nak ni" ha..tak pedih telinga? hehehee)

- kain pasang..
(better bagi kain yang nak buat untuk nikah teros..tu aku..senang skali jalan. samer juga dengan baju lelaki..bli jer baju melayu untuk nikah..)

- buah dan manisan
(ni...kalau nak tukar pon ok..aku tengok sekarang de yang bagi sayur..huhuhuhu..kalau ase tak buah..*sebab ashik buah je turun temurun..bagi r bahulu ker. coklat..jajan..takkan orang nak marah..cume orang rse pelik jer bagi jajan..hahahahaha)

4. Aku lupa..perbelanjaan. Jangan ingat time nak beli hantaran nikah je ke kena budjet? Tunang pon kne tau!
- budjet hantaran merangkumi barang hantaran, hiasan, dulang (sewa @ beli). kalau tempah pon kena ade budjet..Jangan men ok jer..*tapi kalau kaye xde hal..

- Baru hantaran..baju hari tunang+tudung..(biase2 sudah..tok sah le pkai da mcm nak kawen..atoi..)


- Pelamin..ok ini ikot pada tuan badan. Macam aku just hias jer. kerusi memang dalam umah punya. Selalunya orang sewa sebab tak mau masuk bilik..macam yang umah kecik bilik nak masuk ramai2 susah.


- Jurugambar..ade yang cakap gedik jer nak amek juru gambar..ok terpulang. tapi pada aku yang suka
memorykan moment jurugambar WAJIB. Kalau ada kawan yang teror..(bukan amatur) boleh r korang suruh dia mintak tolong..nnt hulur la cikit..make sure dia amek sume moment..

- Makanan..ikut jemputan..selalunya dalam 200 je kot..(orang)
- ni kalau panggil kawan2 n termasuk family lelaki.

Rasanya tu je aku nak kongsi & membebel. Kalau ade yang tertinggal bagitau..kot ade yang nak kongsi ker.

Saturday, August 28, 2010

photogenic la sangatkan

::model baju raya..*hahahahahahaha::



::aper yang ske sangat tu ek??::



::budak berjari bulat2::

Thursday, August 26, 2010

Album Tunang..=P

album da lame dapat..tp hr ni br nk cerita..
xde mase wok..

Bape hari da aku siapkan keje opis..
n bape hari lak aku mengadap HTML tuk betulkan benda yang aku ase tak puas hati pada blog aku ni..huhuhuhuu sengal bnyak budak AreGya ni..*jangan di ikot ya kawan3..

ok...tAdhA...*konon magic r tu..

ok ni kotak tuk album aku..huh teruja kotak je dah ade pic aku..


ha..ni baru kulit album aku..amacam? Aku ske sbb de bear yang cumel tu..n cover purple..kalau nak tau bear tu sebenarnya hantaran En Tunang tuk aku..de cincin..tomey lorh


cover belakang album..


2 pic di atas ialah pic yang menunjukkan isipadu album tu..




ok...tq for myphographer..Caer. Penat ko layan kerenah aku yang bukan photogenic ni..suh senyum pn xreti..menyingai tau r..hahahahahah
susah gak jadi model ni..atoi..buat muka aku pandai r..
camni
camni ker
tak pon macam ni

ha aksi pelik tu aku expert..ngeeeeeeee

Wednesday, August 4, 2010

SmilE.....CliKz..CliKz..

no idea nk bercerita sekarang so sila r layan ye picture2 ini..
heheehehehehehe




Monday, August 2, 2010

Mula gelabah…

Layan picture ye kawan2..

this pic by hana.. akulah puteri katak hahahahahahaha


Tak boleh letak banyak..tak pakai tudung segan…

Masa aku tengah make up..orang ni call orang tu call
Haaa siap aku da tak tentu arah..
Orang len pun tgh siap
Aduh!!

Maaf kalau de yang terkena percikan api kemarahan aku..
Memang tak cukup kaki tangan..
Family tak beso macam ni la..

Falah terpaksa kuar g jalan beso sebab de yang tak tau jalan..

Pihak lelaki sampai awal..
Argh!!! Tidak!!!!
Tak siap lagi..
Hana tenangkan aku..
Kawan-kawan siap tolong aku bawa turun hantaran ke bawah.

Tangan aku da mula sejuk..

Mula2 pkai crown..last2 aku mintak Hana cabut..
Bulu mata palsu pun cabut sebab aku da tak nampak jalan..
*siyes aku ni macam kartun tak macam perempuan betul..
*sowi Hana..
*sowi kawan-kawan



dayang2



Sempat aku bergambar dengan adik2 dalam bilik..

Tiba masa untuk turun..

this pic by caer..pengiring tu cumel lorh


Adik2 iring aku..
Erkk takot je aku tergolek dari tangga..hahahahahaha

Ceh2 da macam artis..lensa Caer berkelip..clik clik clik
Mula r aku perasan cantik..*seypak laju2

Jalan punya jalan aku da sampai kat pelamin..

Oh tidak…

Aku da berdepan dengan ramai tetamu..
1st time jumpa bakal mak mertua..
Erk..
Sempat senyum…
Sempat tanya..Kanan ke kiri..hahahahaha
Padahal masa test dulu aku acu tangan kiri..

Bismillah..
Yes dalam hati..aku da nak melompat je..& nak jerit..
“Sayang..tangan Ira muat r cincin ni!!”
Ishk cover2 buat malu je kang..


Aper2 pon aku da selamat menjadi tunangan Mustakim..

this pic by caer..sayang ku tetap hensem dalam ape je keadaan bergambar..jealous tul!

Aku Hanya lah Bekas Kekasih..

Aku lah sang mantan
Aku lah sang mantan..

NGaHahahahaha..

Esoknya..

“Along..bangun subuh” suara mama..
Aku pon bangun..rasa macam da raya lak *dang! Sengal! hahahahaha

Da solat aku kejut Jannah lak..

Than tolong mama wat breakfast kit..

Than aku n Jannah hampar carpet, letak kerusi dan bunga untuk pelamin mini aku..
Sume sendiri kecuali bunga saje sewa..so sweet..

Memang aku nak wat simple tapi sweet
Tunang je baru..



Done…

Next..
“Falah!!! Bangun..” huhuhhuhu xde r aku kejut macam tu
Mau dia hangin 1 badan dengan aku..
Bangun2 je Falah kena gosok kain alas dulang aku.
Jannah siap kan potpori..
Aku?
Mengarah je r..hahahahhahahaha

lalalalala rajinnya...ni r budak comel tu..ade ke patut mama puji dia depan2!

Jannah susun daun kering..ngeeee

Setel breakfast..
G tesco mayau2..huhuhu cr buah wat hantaran..
Maklum r umah baru ni tak de peti..so kena r bli hari nak majlis..

We


Sampai2 umah Hana a.k.a mak andam eh muda lagi..kak andam..ngeh3 da sampai umah..bagus r dia ikut je direction yang aku bagi..cukup senang dia sampai..Tahniah Hana. Terror r kamu..

Alamak aku belum mandi lagi..hahahaha ape lagi..

Cepat siap!!

Jannah tolong buatkan gubahan buah untuk aku...=)





Bersambung….

Sebelum Detik Itu Bermula..

Salam Sume..huhuhuuu baiknya..
Aku sebenarnya bakal demam..
Aduh Sangat letih badan ni..
Aku Try sambung cerita aku slow2..

1stly aku nak wish kat Zetty..
2 hari sebelum Majlis, dia send aku something..
Katanya sebab dia tak datang so dia nak aku wat benda ni sebagai give pada tetamu aku nanti..
Kalau ikotkan memang aku xde give pon..
TQ ye Zetty…muah3..hahhahahaah..
SAPE YANG DATANG JE DAPAT HUHUHU

Ade sape2 nak tempah..sila ke sini..
Tolong industry kecik ini..tak salah pon =)

Lepas aku da g mesin otak kat saloon..huhuhuhu
Malamnya bermula la gerak langkah ku..ewah..

Mula2 aku g amek Miss Jannah aka mama vogue *nama dr aku
Than, aku gerak ke umah kak ana tuk amek bunga..ashik gelak je msa ni..
Lastly amek Falah dan dulang..

Belum berakhir lagi..
Aku g balai pudu nak amek sirih junjung pulak.
Kemudian balik umah nak amek barang..

Pukul 1pg ++ macam tu r aku, Falah, Jannah & barang2 sampai kat Semenyih..

Dalam perjalanan, air yang de dalam takung sirih junjung ashik tumpah je atas Jannah hahahahahaha
Aku & Falah..tukang gelak je..



Da sampai, angkat barang sume.. kuar lagi g tadah air kat tempat refill..
Balik tu baru makan..aku 1 hari masa tu tak masakn..wah bgus2 blh kurus tak? Hahahahaah

Masa nak tdo tu aku berpusing..Panas ka? Entah…

Bersambung…

Aku Hanya BekaS Kekasih

huk


huk


huk


huk


aku kini hanya bekas kekasihnya

kerana aku sudah menjadi tunangannya

=P


seram je..huhuhuhuuhu


Friday, July 30, 2010

Persiapan Terakhir

Sabtu lepas aku & family da kemas umah..
huh penat juga kemas umah beso ni..
sakit pinggang atoi.

Hantaran da siap sume. Ouh de sikit lagi nak tampal butterfly huhuhuhu..Beli pewangi dan tambah potpori..

Bangga betul hantaran buat sendiri..yeyh xde r terok mana pon. TQ tu my dayang2 *adik2
Hasilnya..nnt time tunang aku snap. Sekarang? Alah x gempak r.

Isnin Malam aku & bakal tuning akan jumpe Jurufoto kami..Caer. Kawan aku juga tu. Same kolej..pilih member lagi senangkan.

HanaFarhana as jurusolek sudah aku deal semalam. Ingat nak try make up tapi tak sempat lorh. Tak pe la I trust her.. =). Act aku tak kenal tapi zetty yang rekomen ngeee tq zetty aka cik gaban. This week nnt baru jumpa.

Aku da gulap lorh. Sebab turun site r katakan. Muka pon jerawat. Erk..mentel tul. Tapi yang aku seronok berat da kurang cikit r..Bagus seh. Hope Muat r cincin aku nanti *gelak guling2

Invitation pon da wat.

Senarai tuk beli or ambil barang2 dan ape yang patut bawa. WAJIB!

Sangat seram perasaan ini..huhuhu

Doakan majlis berjalan dengan lancar. Amin..

creadit to google