Showing posts with label MoodDown. Show all posts
Showing posts with label MoodDown. Show all posts

Thursday, December 26, 2013

shyyyy..dah kena "sembur"

Hye semua..
Sambungan cerita kini bersambung

hehehehe.. sesuka hati je.

2 hari sebelum kejadian ini
aku di serang ini..

ini bukan aku, tapi yang ini yang berlaku kepada aku..
Bermulanya aku makan kuey teow.. Then malam tu lepas balik kerja, aku dah start gatal-gatal.
Mulanya aku ingat mungkin sebab aku mandi & balik lewat. Tapi lepas mandi pon terkeruk-keruk macam beruk. ishk! Lain macam sungguh..

Bila nak tidur ok sikit. Dah tengah malam mula tak sedap.
Tangan kebas muka keras.. Badan gatal. Bukan badan je kaki ke tapak kaki Tangan ke tapak tangan
Asal ni??

Bangun g tengok!
Muka dah tak rupa muka aku dah! Mata sepet tambah lak bengkak. Dengan merahnya lagi.. Mula gatal-gatal tu hanya bintik-bintk macam kena gigit nyamuk. Lama-lama makin lebar & bersambung, bengkak & dah rupa peta pon ade. SIYES beb aku tak tipu!

Aku menyusu, mengandung.. fikir kena anak je..
Ya Allah dugaan apakah ini???

Anak, anak, anak..

Dah tak tahan punya pasal, sebab ashik terkeruk-keruk sampai aku menangis kot.
Incik suami pon terkejut tengok aku. Terus je dia bersiap g mandi kul 3 PAGI tu bawa Alya sekali.

Buka Medical Card tengok mana yang boleh terjah pagi-pagi ni. Okes Hospital Pantai Cheras. Terjah! TAPI KATANYA.. TAHAN WAD JE BOLEH GUNA. hurmmmmmmmm.. sebab ni kira tengah malam so kena DOUBLE PAY!! Agak BODOH jugak la aku. Baru aku tau MEDICAL CARD macam ni..


  
Masa mengandung Alya dulu aku kena gestrik yang teruk sampai masuk air. Abah bawa g klinik mana tah..masuk air JE RM300++.

"DUIT BUKAN SEGALANYA..TAPI SEGALANYA PERLUKAN DUIT"

mana nak cekau??!! Terus je cancel & HKL juga aku mendarat.

Dipendekkan cerita.. Aku kena alahan..2 picagari ubat, masuk terus melalui injection. Berpinau aku. Sampai nak muntah. Balik dari HKL biasa la menyusukan Alya dengan dia sekali lalok. Incik suami sampai rumah, solat & bergeras untuk ke tempat kerja pula. Aku & Alya memang dah tak sedar ape.

Perasan or tak, memang sakit kita tanggung. Tapi orang lain turut merasakannya. Tak kisah la, rasa beban ke, rasa sedih ke, pedih ke, penat ke. Nak-nak orang yang tersayang. Mesti dorang risau. Oleh itu, jagalah kesihatan ANDA. Tak sayang diri tak pe. Tapi INGAT mereka yang menyayangi kita..*iklan =P

Sambung lagi..
Ubat macam biasa la..semua yang mengantuk.. If aku makan, kompom effect Alya skali.
Gatal-gatal ni tak berhenti lagi..
Malam aku inaikan Syamin, gatal-gatal makin menggatal! Air inai tu aku sapu kat tangan. Kasi sejuk. Sebab bila dah gatal, kulit macam terbakar, kebas. Eh entahlah.. sampai di hari Syamin nikah aku still gatal, nasib siang tu surut. Cuma miang. Kalau tak mesti aku tak bergambar. Magickan..

ni betul-betul tangan aku, masa malam berinai Syamin. Dari bintik-bintik now & bersambung macam peta.

Malam lepas majlis, aku di serang lagi..tak payah cakap la berapa kali aku bangun tengah malam tu, sebab terkeruk-keruk. Sampai merah aku garu. Mujur tak luka je. Esoknya try g kolam air panas. Surut la juga..mungkin sebab dah siang. Malam, dia dah nak start gatal. Mama ajak jumpa atok ni. Dia bagi air tangkal sikit & kunyit yang dah di baca & di bland suruh sapu. Memang dia cakap ade "benda" dah ikot. memang seramlah. Dah la mengandung..

Atok tu ajar, kalau gatal tu nak bersambung, ambil pisau pisahkan dia. Tekan-tekan, macam nak potong betul tu. Tapi make sure tengok ibu dia..means dia start kat mana. Aku ingat pakai belakang pisau, rupanya memang kena pakai betul-betul mata pisau. Huh seram.. kot berdarah...tak dapat bayang.

Balik mandi semua bagai. Aku minum air & sapu sikit kat area yang mula dah naik. Tawakal je. Tak larat da makan ubat.. mengantuk je dapat. Kesian Alya, kesian baby. Malam tu memang miang tak gatal dah tak bersambung. 3 hari lepas tu barulah beransur pulih. Alhamdulillah..

Apa-pon ade sikit benda aku nak share..

Surah Thariq, Ayat 4
Aku sempat tengok Tanyalah Ustaz.. ni Ustaz Sharhan Shafie bagi. Ayat pemisah jin & manusia. Kadang kita pergi tah mana-mana, dan mungkin ada yang mengikut. So belum masuk rumah baca..


share dari blog seseorang::

bila berdoa, jangan terlalu mengharapkan kesembuhan, biarlah itu menjadi yang terakhir sekali...
Seeloknya niatlah bahawa doa yang kita baca tu, bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah,
Mengadu kepada Allah atas segala sesuatu, Mendekatkan diri kepada Allah,
sekaligus berharap Allah memberi kesembuhan kepada penyakit kita...

TAPI,
Jika berdoa banyak kali, x dimakbulkan,
ustaz suruh kita check diri kita balik...
Bagaimana hubungan kita dengan Allah...

Wednesday, April 18, 2012

Berbicara sendiri

Selamat pagi =)



Hanya sekadar bicara dari hati
Seandainya kita berfikir jika kita membantu, kita akan dibantu, walaupun bukan daripada orang yang sama namun akan ada yang akan membantu.

Tapi sebenarnya kita silap!

Dan kita silap juga kalau kita kata “ehmm beria aku tolong orang dulu, tapi tak ade siapa pon nak tolong aku sekarang”

Seandainya kita membantu, bantulah dengan ikhlas, redha dengan apa yang kita lakukan. Insyaallah sesusah manapun kita ALLAH akan membantu. Mungkin kita minta sekarang takkan terus menerus jadi, mungkin takkan jadi, kerana DIA maha mengetahui segalanya. DIA tahu apa yang terbaik untuk kita.

*Agak malu aku minta pertolongan dari orang yang sama jika pada pertolongan pertama dia berkata TIDAK & yang seterusnya juga TIDAK =)


Bila aku berstatus isteri, jangan harapkan layan aku seperti dulu. Namun, aku masih orang yang sama. Tidak berubah sama sekali. Cuma mungkin kerana status, tanggungjawab aku mungkin berubah posisi. Jangan kerana ini, aku dianggap lupa jasa & bakti, lupa kawan tak kenang budi & pinggirkan aku seorang diri. aku masih sama tapi mungkin kalian tak mengerti.


Hari-hari bangun pagi,
Tapi hari ini bangun dah tak tidur lagi,
Pagi ini buat breakfast sendiri,
Harap kenyang sampai tengah hari.
Baby suka,
Tendang-tentang dalam uri,
ibu senang hati kerana baby ceria hari ni.
Jangan terasa atau makan hati
Sekadar luahan bukan membenci =)



p/s: di kesempatan ini aku ingin mengucapkan salam takziah kepada isteri & keluarga Pian (kawan sesama ILP bukit katil dulu) kerana pemergianya buat selama-lamanya. Pian yang baru bernikah pada February yang lalu, dikatakan lemas di Langkawi semasa bersama-sama isterinya berbulan madu. Ya ALLAH, aku tak dapat bayangkan perkara sebegini. Harap wife dia kuat. Ini bahagian masing-masing yang dah ditentukan olehNYA. Kita tak tau macam mana pulak bahagian kita...Alfatihah

Tuesday, February 28, 2012

Mummy to be

Hye semua..
Lambat betul aku nak buat sambungan cerita ni
hehehe bz kit + kurang kesihatan lagi..
ape2 pon jom layan..=)


ABANG!!!!



Betul ke ni??
Nangis..suka..tah da bercampur..hehehe

YA ALLAH..


Incik suami muka nak cover..ahahaha
Ape lagi malam-malam ni call adik2 mama, abah, mak, abah
Esoknya g klinik untuk mendapatkan kepastian.



Alhamdulillah..betullah..ni bukan cobaan dah 5 minggu.
Start dari hari tu aku dah tak boleh nak huru hara lagi..
Lompat sana sini hahahaha
Rasa pelik pulak..

Selang beberapa minggu,
Aku dah mula mual,
Makan dah kurang,
Jangan kata makan, bau makanan pon dah tak mampu..
Semakin lama makin teruk..
Mual muntah pening campur semua.



Kepala ni memang tak boleh nak angkat..ashik tdo je..
Kerja? Jangan cakap r.. kejap on kejap off..
Nasiblah bos tak kisah..kalau tempat lain dah kena buang kerja kot.
Rezeki anak..

Semua jemputan bulan ni aku abaikan..*maaf ye aku betul2 tak larat

Kesihatan aku makin menurun..
sebulan lebih aku & incik suami duduk rumah mama*untung la mak dekat =P
Cian incik suami tak makan kalau aku duduk umah aku.
Masa ni juga incik suami sangat la bosan.
Puas la dia ajak aku keluar sekeras-kerasnya aku cakap TAK MAU!..
Mana taknya asal kuar je berombak-ombak tekak ni. AYAK!

-sambung- =P
tunggu ye..

Saturday, February 25, 2012

Mana pegi ha??!

Hye..hye..hye..
Wujud lagi aku hahahaha..
Alhamdulillah..aku ade lagi. Cuma kurang sihat.
Maklumlah hormon belum baik..kui3

Mana aku menghilangkan ek?
Aku tak hilang pon ade je.
Selalu memerhati blog ni & kawan2 lain
Ok begini..
tak silap aku awal Dec aku bebel-bebel kenapa lewat sangat datang bulan ni.
Sebab aku memang bermasalah sejak 2010.
So bila dah kawen ni, risau la

Nak-nak pulak de sorang makhluk kat tempat kerja aku selalu mempertikaikan aku.
Katanya “Dah lame kawen pon tak de anak”..*lame sangat ker?
Ye memang tak di nafikan dia kawen selang sebulan dua BINI da melekat.
Erk..lelaki tapi mulut..mengalahkan JOYAH bisanya..

Nak buat tak tau..tapi hati aku ni kecik..
Balik umah nangis-nangis kat incik suami.
Tak tahan dengan tu ada gak aku ngadu dengan seseorang yang bergelar SAHABAT.
Incik suami dengar je r..sambil pujuk-pujuk.
Kata incik suami.. “kita enjoy..” hehehee..cyg ucuk iya ni..weeeee
Buktinya aku & incik suami mayau je tahun lepas hahahaha..



Walaupon begitu, kesedihan tetap ade..hati perempuan..ehmm

Berbalik kepada penyakit datang bulan..
Kejap ok, kejap tak..
Camno? Dah ok, lps tu wat hal balik..alahai..
Pregnancy test barapa kali dah beli..membazir je.. MAHAL tu..
Sampai aku putus asa. NEKAD TAK NAK DAH BELI!





Sampai la DEC thn lepas wat hal balik penyakit aku.
Aku dah memang nak cari sesuatu, ubat ke jamu ke..
Tapi ditegah oleh incik suami..dia suruh aku cek dulu..
Aku..TAK NAK!
Sampai dia dia menawarkan diri untuk belikan pregnancy test hahahahah
Balik rumah..nak tak nak cek juga la..dengan tak de perasaan..
Kalau sebelum ni excited, tapi kali ni tak..
siap tinggal..
cuci toilet dulu..lps tu..

-sambung- =D