Showing posts with label pertunangan. Show all posts
Showing posts with label pertunangan. Show all posts

Thursday, October 21, 2010

Sape dah nak Kawen..? Angkat Jari..

Salam sume..
Kali ini nak cite pasal kawen..

"Gatai na.."


Bukan gatai rasanya umo baye aku da ptt de ilmu cikit2 pasal kawen tul tak?

Kawen..
Ehmm bukan pasal seks je kne tau..

kewangan
Tatasusila
Rahsia rumah tangga
Masakan
Anak..

serba serbi la..
Nak2 gegurl..

Kamu gegurl kt luar..
Kne berani..
Bukan berani sampai tahap BOLEH NAK TERAJANG LAKI LAK!
Tu bukan berani tu KUANG AJO TU!

Maksud aku..
Korang kne r pandai kereta, moto..
Tau sikit2 bertukang
Panjat2..
Amacam setuju x?

Hahahahaha ni pendapat aku la..

Ape2 pon IZIN SUAMI TU PENTING..
Kang de lak yg bengong..IZIN SUAMI? SUME KNE MINTAK KEBENARAN KE?
Yup..tapi patut2 r..xkan nk g toilet pon nk ckp nk call suami yg kt tempat keje..

“abg ayang nk masuk toilet ni..abg bg x?”

Mau kena PANG sejibik..hahahahah

Ok2 da terjauh tersasar..
Sebenarnya aku nak cerita pasal SEBELUM KAWEN..OK KWN2.



---------RISIK, TUNANG-----------





Aku dapat idea ni dari sorang kawan yang bertanya..
Aku bagitau awal2 INI PENDAPAT AKU..SO JGN R KONDEM..TP KLU DE NK BG PANDANGAN SANGAT AKU ALU2KN OK.

Ade yang cakap susahkan bertunang..
Nak hantaran itu ini..

Jurugambar


Baju nak sewa

Nak ber Makeup bagai

Nak ade catering sume cmner tu?

Cincin nak 2 tak pon cincin 1, gelang 1

Kata pun risik & tunang..

pening!











Salah tu!
Sebenarnya kita yang menyulitkan acara tu
















Macam ni..risik kalau ikut zaman dulu (hasil aku bertanya & baca2)
Datang bertanya..kata pon merisik.

Tanya ape?

Tanya pasal anak gadis (gadis yang ingin disunting), sudah berpunya atau tidak.

Kiranya anak gadis tu belum berpunya, wakil dari lelaki akan bagi sesuatu sebagai tanda..x kira la kain pasang ke ape ke (selalunya yang boleh dipakai). Tapi lebih simbolik sekarang kepada CINCIN.



Masa ni la si lelaki nak kenal n tengok rupa paras si gadis. Dan masa ni juga family sebelah lelaki & perempuan nak kenal.


Tunang.. Bila dah setuju, pihak lelaki akan dtg bawa lagi 1 tanda sebagai pengikat antara lelaki & perempuan.

Sirih junjung merupakan adat @ symbol dalam majlis ni.



Ade juga aku dengar lagi tinggi sirih junjung tu lagi tinggi martabat perempuan tu pada lelaki tersebut. Yang aku bagi tau ni sirih junjung yang dari pihak lelaki kepada perempuan.

Tanda yang macam mna nak bagi pada perempuan?
Terpulang..selalunya orang bagi cincin.

Masa ni juga perbincangan hantaran & majlis akan diadakan antara family lelaki & perempuan.



Ok tu yang aku tau. Bila ade majlis mesti ade makan2 cikitkan..tu biase la..



Bercerita pada zaman sekarang lak..kalau kita tengok berdasarkan yang aku cerita tadi de 2 majlis betul tak? RISIK & TUNANG.

Kalau 1 majlis de 1 cincin, makanya 2 majlis 2 cincin la kan?
Apa jadi kalau xde 2 CINCIN?
Agak2 ade org nak kate?
Huhuhuhu mungkin ade.. Tapi semua bergntung pada kita..SAPE YANG NAK PKAI? SAPE PUNYA MAJLIS? Jwb sendiri OK.


Bagi aku xkisah nak BUAT RISIK SAJE KE, TUNANG SAJE KE, RISIK & TUNANG SAJE KE..IKOT MASING2.


Macam aku dulu aku buat skali jalan..TUNANG & RISIK tapi 1 CINCIN.

Majlis RISIK @ TUNANG, atau RISIK & TUNANG perlu. Bukan tuk merisik perempuan tanya dah berpunya ke belum..tapi untuk mengenalkan family lelaki dgn family perempuan. Bincang hantaran & Majlis. Buat pe nak risik2 zaman sekarang anak2 muda da bercouple..n dorang da merisik sesame sendiri. Huhuhuhu


Macamne dengan Majlis?
Cameraman, Make Up, Makan & Hantaran sume?


Selalunya kalau yang simple adalah majlis RISIK.

Ape yang orang selalu buat:
- Wakil pihak lelaki(mak ayah + adik beradik pihak lelaki) akan datang dengan membawa sebentuk cincin @ ape2 sebagai tanda.
- Then de makan2 cikit (ala2 sedara dtg raye..mcm tu r)
- Cameraman, Make up? Xde pon
- Terus bincang hantaran..cukup masa nikah..
- Simplekan?


Kalau Majlis TUNANG atau RISIK & TUNANG..

Ni yang crowded kit. Agak beso
- Wakil pihak lelaki(mak ayah + adik beradik + sedaramara terdekat pihak lelaki) akan datang dengan membawa sebentuk/ dua bentuk cincin.
- Ade hantaran 5 balas 7, 7 balas 9 n blalalalalala..
- Cameraman selalunya ade (xkira amatur ke tak, mesti ade) sebab majlis agak besarkan..
- Make Up..kalau da ok x perlu. Ikut cita rasa masing2 ade yang pkai macam da nk sanding pon ade..hahahahahah
- Makan mst ade (tapi kali ni ala2 open house..so ade jemputan r)


Agak2 faham x ape yang aku membebel ni?


Jap2 ade pesanan khidmat penaja..
• Hantaran tu kalau nak jimat buat hantaran yang mana boleh pkai untuk nikah..CONTOH: 1)KAIN PASANG YANG MANA KAIN TU AKAN DI BUAT BAJU UNTUK NIKAH..

2)KALAU BG KASUT, KASUT TUK SANDING NNT KE.. dan seterusnya..tu saranan je..ikut la nk macam mane pon.


Tuesday, September 21, 2010

Akhirnya bercerita..

Huh..bz tul..
After Majlis aku agak keletihan..hamek ko..
1st time kot wat majlis beso macam ni..Dulu de tapi masa umi kawen tp aku br darjah 5..
Hahahaha..otak piker nak seronok je masa tu..
Tak de maknenya aku nak tolong2..
Tolong menyibuk de r.
Tapi aku de gak menyibuk kat majlis Cik Donat..(Sekarang da Jadi Puan Donat)
2 kali aku jadi pengapit..n wat majlis tu macam majlis sedara aku..
Family dia pon aku da kenal so x salah pon..ngeh3
Kalau aku cakap tu kembar aku pon orang caye..ade iras dok..

Berbalik cerita majlis aku..
Picture bnyak aku letak tp belum bercerita je kan..
Cukup r dengan ape yang aku da letak tu..kan kan kan..

Ape je aku nak cerita pasal majlis..Majlis aku biase je cuma agak kabut di permulaan. Sampai aku nanes (eeeee tak malu!)
Kenangan..so tuk simpanan aku dan orang yang hadir..ahak!

Owait..sebab aku ada de cikit pengalaman,
So aku nak kongsi.
Tak nak? Sila click kat atas skali sebelah kanan de tanda “X”
Sila buat sekarang.

Yang stay..yok habiskan perjalan entry ni..hahahaha


Untuk wat hantaran..


1. Kate pon tunang wat sesimple mungkin dan trust youself..you can do it..like me heheehe..TAPI KALAU BUDGET BESO..TEMPAH JE..SENANG XYAH PK..YG PENTING DUIT.

2. Better beli barang dulu before beli reben bagai..

3. Pastikan korang beli reben ke bunga ke kotak ke aper2 barang hiasan sekali..JANGAN BELI TU SIKIT LEPAS TU BELI LAGI..MAHAL TU!! Percaya r kata beta..reben, kotak n bla2 tu korang beli sikit je da beratus..adeh! PERCAYA R WEH.

4. GABUS..beli kat Nilai 3. Murah jer. Banyak bentuk..*besh3 Jangan p cari kat kedai kecik2..ianya sangat mahal.

5. Kalau nak buat sendiri pastikan korang ade glue gun..jangan lak pkai gam kertas tu..jenuh lah nk tampal n tunggu kering. Ha gam uhu tu pon ok gak. Remainder..Gam UHU x sesuai untuk gabus OK!

6. Benda2 len gunting, stepler, jarum peniti, jarum jahit, benang, pensel/pen..MESTI DE DEPAN KORANG.



Give tetamu..


Benda ni bergantung kat korang. Kalau korang wat majlis ala-ala kenduri kesyukuran..tak perlu r nak wat give. Takde orang nak kate pon. Cukup r jamu mereka makan. Kalau ikotkan aku xde give pon. Tapi di sebabkan de yang baik hati dan pemurah..so rezeki kawan2 aku r dapat give dari aku..tq to Cayang ku ini


Sesuatu yang penting..



Aku tak tau la..kalau salah sila r tegur

1. Cincin..WAJIB KE ADE DUA?
Aku rs tu tak perlu..sume bergantung pada lelaki & keikhlasan dia. Korang kena tau..tu trend or adat. kadang2 ade trend yang dikatakan adat. dan ada juga adat yang agak berat nak dia buat..*menyusahkan.. Jangan takot sangat pasal "ape orang nk kata". Duit kita..yang nak pakai pon kita..

2. LELAKI dilarang datang?
Dulu aku penah dengar ni..tapi kalau family lelaki tu jauh & hanya lelaki*bakal tunang
saje yang tau umah si perempuan..so tak salah kan kalau lelaki datang?
Yup tak manis datang..kununnya. Tapi lagi tak maniskan kalau dating selalu pengang2 tangan..peluk2. Lagipon lelaki tu datang dengan family..so tak salah kan?


3. Barang Hantaran..
- sirih junjung selalu kena ada untuk 2-2 pihak
(tau tak? ade abang kat tempat kerja aku cakap lagi tinggi sirih yang lelaki bagi kat perempuan lagi tinggi martabat perempuan tu pada lelaki tu..5thn lalu la..skarang aku tgk nama je SIRIH JUNJUNG...sirih pon tak nampak..)

- cincin untuk perempuan.
(ikut la nak bagi macam mana..tp kalau yang bagi 2 tu slalunya 1 tu akan murah cikit. Ade juga yang bagi gelang n cincin..ikut r masing2..jgn sampai terdengar si lelaki membebel dan ckap "susahnya hantaran nak tu nak ni" ha..tak pedih telinga? hehehee)

- kain pasang..
(better bagi kain yang nak buat untuk nikah teros..tu aku..senang skali jalan. samer juga dengan baju lelaki..bli jer baju melayu untuk nikah..)

- buah dan manisan
(ni...kalau nak tukar pon ok..aku tengok sekarang de yang bagi sayur..huhuhuhu..kalau ase tak buah..*sebab ashik buah je turun temurun..bagi r bahulu ker. coklat..jajan..takkan orang nak marah..cume orang rse pelik jer bagi jajan..hahahahaha)

4. Aku lupa..perbelanjaan. Jangan ingat time nak beli hantaran nikah je ke kena budjet? Tunang pon kne tau!
- budjet hantaran merangkumi barang hantaran, hiasan, dulang (sewa @ beli). kalau tempah pon kena ade budjet..Jangan men ok jer..*tapi kalau kaye xde hal..

- Baru hantaran..baju hari tunang+tudung..(biase2 sudah..tok sah le pkai da mcm nak kawen..atoi..)


- Pelamin..ok ini ikot pada tuan badan. Macam aku just hias jer. kerusi memang dalam umah punya. Selalunya orang sewa sebab tak mau masuk bilik..macam yang umah kecik bilik nak masuk ramai2 susah.


- Jurugambar..ade yang cakap gedik jer nak amek juru gambar..ok terpulang. tapi pada aku yang suka
memorykan moment jurugambar WAJIB. Kalau ada kawan yang teror..(bukan amatur) boleh r korang suruh dia mintak tolong..nnt hulur la cikit..make sure dia amek sume moment..

- Makanan..ikut jemputan..selalunya dalam 200 je kot..(orang)
- ni kalau panggil kawan2 n termasuk family lelaki.

Rasanya tu je aku nak kongsi & membebel. Kalau ade yang tertinggal bagitau..kot ade yang nak kongsi ker.

Thursday, July 15, 2010

Sebelum membuat keputusan untuk bertunang

creadit to google


yEyh Ramai BetUl aKu dEngaR da nak beTuNaNg..taHniah2. Yang Da berTuNaNg belated Tahniah r kat korang *ha? de ke belated bertunang..he3


aper pon aku nak berkongsi dengan korang ni..Penat aku Search kat GooGle.. :D
so selamat membaca..

Banyak perkara anda perlu pastikan sebelum menetapkan tarikh majlis pertunangan anda. Majlis pertunanangan merupakan majlis yang selalunya dibuat secara sederhana dengan menjemput sanak saudara yang terdekat serta rakan- rakan sekerja anda. Walaupun dibuat secara sederhana, tapi anda perlu pastikan ianya berjalan dengan sempurna

Terdapat pelbagai perkara yang boleh berlaku ketika majlis pertunangan. Jadi anda perlu ambil kira beberapa perkara seperti dibawah sebelum membuat keputusan mengenai tarikh majlis pertunangan anda.


Mendapat persetujuan kedua-dua keluarga

Pastikan majlis pertunangan yang akan diadakan telah pun mendapat persetujuan dari kedua-dua belah keluarga. Tarikh dan tempat perlu disetujui oleh keluarga masing-masing supaya lebih mudah untuk merancang perkara yang lain dengan mudah.

Pemilihan tarikh dan masa yang bersesuaian
Anda perlu mengambil kira tempat, jarak dan masa tetamu yang anda jemput di majlis pertunangan anda terutamanya dari keluarga tunang anda. Kebiasaannya, hari Sabtu dan Ahad menjadi pilihan, namun ia bergantung kepada keluarga anda.

Membuat Perbincangan ringkas sebelum Majlis pertunangan
Seelok-eloknya, pastikan keluarga anda telah pun berbincang mengenai pertunangan yang akan diadakan, seperti berapa banyak hantaran, wang hantaran yang dipersetujui, tarikh perkahwinan dan tempoh pertunangan yang dipersetujui, dan perkara-perkara yang lain yang perlu dibincangkan. Keadaan ini boleh mengelakkan kekeliruan disamping meringkaskan majlis daripada perbincangan yang panjang dan lama.

Tema majlis pertunangan anda
Pilihlah tema warna yang sesuai dan terkini mengikut citarasa anda. Tak semestinya hiasan warna tema perlu sama dari hiasan bilik, mini pelamin, barang hantaran serta baju bertunang, tapi jika disesuaikan bersama, ianya pasti nampak lebih meriah dan cantik. Jika anda tidak memilih tema yang tertentu, pastikan nampak keserasian dari segi pemilihan warna , biarlah semuanya nampak serasi dan ceria.Pilihlah juga warna yang sesuai dengan kulit anda serta warna persekitaran yang lain sepert warna cat rumah dan bilik anda.

Bajet Pertunangan
Walaupun majlis pertunangan merupakan majlis yang sederhana, tapi jika tidak dirancang dengan betul, pembaziran boleh berlaku. Rancang dengan teliti berdasarkan bajet anda. Buat penilaian dan cuba bandingkan harga setiap perkhidmatan dan barang yang ingin dibeli. Jika anda mempunyai bajet yang besar, pastikan ia disalurkan kepada perkara yang penting seperti cincin, make up ( mak andam), baju pertunangan, perhiasan bilik, barang hantaran dan jurugambar. Anda juga boleh berjimat jika anda pandai membuat perhiasan sendiri terutama barang hantaran serta hiasan bilik. Barang hantaran tak semestinya mahal, yang penting hiasan dan kerativiti anda.

Perkhidmatan Andaman
Mak andam atau jurusolek memainkan peranan yang penting untuk penampilan anda pada hari pertunangan itu nanti. Selalunya mereka menyediakan pakej termasuk perhiasan pelamin, bilik dan baju pertunangan. Carilah seorang mak andam setelah anda melihat contoh hasil kerja mereka. Pastinya anda ingin kelihatan ayu pada majlis pertunangan anda nanti.

Jurugambar pertunangan/ Video
Lantiklah seorang jurugambar untuk majlis pertunangan anda, kerana setelah selesai majlis itu nanti, yang ada hanyalah kenangan dari gambar yang diambil pada hari tersebut. Selalunya jurugambar ada menyediakan pakej pertunangan yang boleh anda pilih. Terdapat ramai jurugambar yang boleh anda pilih, jadi pastikan pilihan anda mengikut bajet, kualiti serta kreativiti jurugambar tersebut. Harga yang ditawarkan berbeza mengikut beberapa faktor terutamanya dari segi pemilihan album.

Jika anda telah pun merancang perkara-perkara seperti diatas, majlis anda pasti akan berjalan dengan lebih sempurna. Pastikan juga, jika anda menempah perkhidmatan dari pihak lain seperti barang hantaran, jurusolek, katering, dan jurugambar, anda menghubungi mereka sehari sebelum majlis pertunangan anda untuk mengingatkan mereka tentang majlis anda. Ini untuk mengelakkan perkara yang tidak di ingini.

Anda juga boleh membuat pilihan sama ada untuk membuat sendiri atau pun menempah keperluan diatas dengan pihak lain. Ini bergantung kepada bajet anda. Pastikan ianya tidah melebihi bajet yang anda sediakan. Selalunya terdapat pakej pertunangan yang menyediakan perkhidmatan- perkhidmatan diatas. Buatlah pilihan yang bijak berdasarkan bajet anda